2017. június 1-jén B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót Szegeden a Fidesz Victor Hugo utcai székházában. A sajtótájékoztató egyik témája Magyarország 2018-as költségvetése volt.

A költségvetést várhatóan június 15-én, a tavaszi ülésszak utolsó napján fogadják el. Ennek számos előnye van, mutatott rá B. Nagy László, ugyanis nagyfokú biztonságot ad a befektetőknek, a vállalatoknak, de a magánszemélyeknek is, hogy már az év közepén megismerhetik a következő év keretszámait, adószekezetét, és kormányzati prioritásait.

Nem segély-, hanem munkaalapú társadalomban gondolkozik a kormány, nyitotta meg gondolatait B. Nagy László, aki elmondta, a költségvetésnek 3 pillére van: a munkával kapcsolatos terhek és adózással kapcsolatos kérdések, a családok támogatása, valamint a biztonság.

Kiemelte,  Európa jelenlegi egyik legfontosabb problémája és egyben feladata a népesség fenntartása. A legfrissebb  adatok kimutatása alapján a kontinensre jellemző 1,4-es szaporodási hányad elégtelen. Bizonyos országok, tette hozzá, betelepítéssel orvosolnák a népességfogyást, a hazánk, egyetértésben a V4-ekkel, álláspontja az, hogy van akkora potenciál a társadalomban, hogy egy jó gazdaság- és családpolitikával az önfenntartó képesség megteremthető legyen. Ehhez kapcsolódóan elmondta, éves szinten 35-40 ezerrel fogy hazánk népessége, ami még kezelhető. Ezzel szoros összefüggésben megjegyezte, évente 28-30 ezer abortusz van Magyarországon, vagyis szerinte ez az önfenntartó társadalom, amely a kormánynak a víziója, akár már ma is megvalósítható lenne.

Fontos és elsődleges, hogy csökkennek a jövedelmet terhelő adók, az SZJA 15% marad, a kisvállalkozói adó 13%-ra csökken, a társasági nyereségadó 9%-on marad, ami jelenleg is a legalacsonyabb Európában. A vállalkozásokat terhelő szociális hozzájárulás 22-ről 20%-ra csökkent jövőre.

Jövőre, folytatta a tervezet bemutatását a honatya, 8%-kal nő a minimálbér, míg a szakmunkás minimálbér 12%-kal. Emellett folytatódik az életpályamodellekhez kapcsolódó bérfelzárkóztatási program is. A nyugdíjasok 3%-os emelésre számíthatnak, de amennyiben a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi nyugdíjprémiumra is számíthatnak. A központi költségvetés harmadik pilléréről, azaz a biztonságról elmondta, a tervezet szerint 83 milliárddal tervezik emelni a kiadásokat, így összességében 514 milliárd jutna erre a területre, amely összegben már benne van például a rendvédelmi dolgozók és a katonák béremelése is. Az ÁFA csökkentéssel kapcsolatban megjegyezte, ez mindig belpolitikai csatározások színtere lesz, de ez a dolgok természetes rendje, a kormánynak van egy határozott elképzelése, és az ellenzék is előjön más ötletekkel.

A sajtótájékoztatóval kapcsolatos cikkünket a későbbiekben folytatjuk.

Fotó: http://www.csongrad-megye.hu