A telefonos ügyfélszolgálat kifejezés, mára már szinte mindannyiunk életében aktív jelentéssel bír. Gyakran szorulunk segítségre, legyen szó akár szolgáltatások megrendeléséről, módosításáról, de sokszor csupán információszerzés céljából is hívjuk szolgáltatónk ügyfélszolgálatát.

Ennek ellenére sokan rossz szájízzel tesszük le a telefont, gondolva azt, hogy nem kaptunk segítséget, nem volt érthető számunkra a tájékoztatás, vagy akár az is előfordulhat, hogy egyenesen úgy érezzük, hogy a szolgáltató munkatársa nem volt eléggé odaadó ahhoz, hogy a problémánk megoldódjon.

Tapasztalatból mondhatom, hogy a telefonos ügyfélszolgálatosok élete nem fenékig tejfel. Napi 8 órában (néha több) ülnek a számítógépük előtt, több programot fürkészve, napi közel száz hívást kezelve, a tudásuk legjavát adva. Nagyon nehéz feladat ez, még ha sokan “droidokként” tekintenek is rájuk. Gondoljunk csak bele: mi sem tudunk napi 8 órában, különböző emberrel ugyan úgy beszélni.

Jelen cikkünkkel szeretnénk bemutatni egy telefonos ügyfélszolgálat mindennapjait, és egy jelenleg ott dolgozó által kívánunk betekintést adni a munka mindennapjaiba. Mivel minden szolgáltató titoktartási szerződést írat alá a munkavállalóival, ezért nem gyakorlati alapon szeretném vizsgálni a helyzetet, hanem sokkal inkább az emberi érzések oldaláról. Mi játszódik egy ügyfélszolgálatos életében munka közben? Hogyan élik meg a mindennapokat? Milyen helyzetekbe keveredhetnek munka közben? Milyen emberekkel találkoznak munkájuk során? Hogyan tudják átvészelni a nehezebb napokat? Ezekre, és ilyen jellegű kérdésekre keressük a választ beszélgetőtársammal. A beszélgetés teljes anyaga, az alábbi linkre kattintva érhető el.

A hallottak alapján tehát elmondhatjuk, dolguk nem egyszerű. Munkájuk összetettsége miatt gyakran több percet vehet igénybe a segítésnyújtás, de egy dolog biztos: ha kedvesen, türelmesen állunk hozzájuk – még ha az sokszor nehéz is – biztosan nem rossz szájízzel fogjuk letenni a telefont.

 

Fotó: Pixelbay