Amikor a United együttes az egyik legtöbbet játszott zenekar volt a kereskedelmi tévék és rádiók műsorán. Amikor az egyik első tehetségkutató zsűrijében foglalt helyet és alakított ki, hol és kinek szimpatikus, hol és kinek unszimpatikus, de mindenképpen karakán véleményt a látott produkciókról. Amikor magánélete miatt nap mint nap, de legalábbis hétről hétre a bulvárlapok címoldalán szerepelt. Sőt, amikor önálló valóság showjuk is volt.

Nos, akkor sokkal többet hallhattunk róla. Voltak ismerőseim nekem is, akik megőrültek akkoriban (is?) a zenéjéért, legyen szó akár szólóról, akár a Unitedról. Tény, és ezt nagyon lehetett becsülni, már akkor is kiállt az igényes és főleg az élő zene fontossága mellett. Az pedig, hogy valakinek a zenéje egyébként bejön-e a szélesebb rétegnek vagy sem, nem lévén zenekritikus, nem az én dolgom eldönteni.

Pély Barna (mert hogy róla van szó) sokáig volt a magyar popszakma egyik leggyakrabban a rivaldafényben lévő szereplője volt. 17 éve a United együttes frontembere, tehetségkutató zsűrije. Az utóbbi időben kicsit kevesebbet hallottunk róla, pedig nem tűnt el, sőt. A United, noha legjobb tudomásom szerint föl nem oszlott, de a korszak egyelőre, kívülállóként úgy tűnik, lezárult. 2011-ben Péterfi Attilával a basszusgitár mögött létrehozta a B The First zenekart. A formációt önmegvalósító projektnek írják és nevezik, talán maga Barna is. Ezt az elnevezést egyszerre mondhatom, hogy értem, és egyszerre nem. Kicsit értetlenül állok, hiszen, ismét csak azt kell mondanom, kívülállóként úgy hiszem, hogy zenélni mindenki örömből kezd el, és ha együttest hoz létre, akkor azzal önmegvalósítja magát. Vagy mégsem?

Másrészt azonban meg is értem is, mit jelent az önmegvalósítás. Mert ez a társadalmi elvárások tükrében mégsem olyan természetes és magától értetődő. Különösen annak nem, aki már jön valahonnan, ami ismert, bejáratott, édes és szirupos, mint a United. Hogy aztán előálljon valami teljesen mással, urambocsá, valami művészivel. Mert valami ilyesmi történik az utóbbi időben Pély Barnával.

De a továbbiakról, hogy mik is ezek a történések, prioritás, meséljen ő maga 2017. május 27-i szegedi koncertje okán, de nem csak ahhoz kapcsolódva Nagy Cintiának és Önöknek.