Persze nem arról van szó, hogy a bulvárlapok legújabb és állandó szereplőit találta volna meg a Kreatív Formák Alapítvány. Ők rendezték meg Szegeden második alkalommal a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! című rendezvényt, amelyeknek a lényege, hogy megváltozott munkaképességű személyek legalább egy napra kipróbálhassák álmaik munkáját.

Rendőr, szakács, pszichológus – csak néhány foglalkozás, melyben a a tavalyi nyílt nap résztvevői kipróbálhatták magukat Szegeden. Idén folytatódott a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét segítő program. Cukrász, bútorasztalos, fotóriporter – miért ne lehetne bármelyik fogyatékos emberből, akinek tehetsége van? Ez volt a szervezők hozzáállása, amelyet nyilatkozatukban hoztak nyilvánosságra.

A nemzetközi gyökerekkel rendelkező Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap fogyatékos embereket és a fogadásukra nyitott munkahelyeket köt össze: a jelentkezők kipróbálhatják álmaik munkáját, a résztvevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot a fogyatékos emberekről. Tavaly 8 munkahely fogadta a fogyatékos embereket Szegeden, és a szervezők nagy örömére az idén még többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, így 15 jelentkező munkaálmát tudjuk megvalósítani 2017-ben. Ez amúgy összesen 18 ember álmának megvalósítását jelentette május 30-án.

Az álmok valóra váltása mellett a program célja a szemléletformálás. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a fogyatékos emberek bebizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. A nyílt nap keretein belül a munkáltatók igazi tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy milyen fogyatékos emberrel találkozni, együttműködni, kommunikálni. A megváltozott munkaképességű embereknek is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a munkáltatók esetleg nem is feltételeznek.

Az Alapítvány márciusban hirdette meg a jelentkezés lehetőségét a fogyatékos személyek számára. Látássérült rehabilitációs központot üzemeltető szervezetként elsősorban a látásteljesítményükben korlátozott személyeket értük el megkeresésünkkel, de civil és intézményi kapcsolatainknak köszönhetően más jellegű fogyatékkal élő embereket is sikerült megszólítanunk.

A tavalyi év tapasztalatára alapozva az oktatási intézményeken keresztül is igyekeztünk a potenciális részvevőket elérni, így több hallássérült jelentkezőnk érkezett a Klúg Péter Iskolából, de más jellegű akadályozottsággal élő fiatalok jelezték részvételi szándékukat a Wesley János Iskolából, és a Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskolából is.

A kiterjedt kapcsolatrendszernek köszönhetően így a résztvevők között van siket, hallássérült, értelmi akadályozott, illetve beszédfogyatékossággal élő személy is. 

Az első részben Nagygyörgy Évával, a Kreatív Formák Alapítvány munkatársával, a szegedi program szervezőjével, a második részben Széllné Fógel Erika óvoda-vezetővel, a megnyitó után készített interjúnkat hallhatják.

Fotó: Facebook