Idén is megrendezte a Magyar Népművelők Egyesülete éves, XXXIV. Országos Vándorgyűlését 2017. május 16-18. között, amelyre az ország minden tájáról érkeztek olyan munkatársak, akik kulturális intézményekben dolgoznak. A rendezvény során a résztvevők szakami kirándulásokon vehettek részt, melynek egyik állomásán,  Magyarkanizsán beszélgetett a Panda Rádió munkatársa az  NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. munkatársaival.

Részlet az interjúból:

Hornyák-Pálmai Éva vagyok az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. Komárom-Esztergom Megyei Irodájából jöttem.  Mihalcsik Márta vagyok,  szintén az NMI NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-től és a veszprém megyei irodában dolgozom. A Magyar Népművelők Egyesületének 34. vándorgyűlése zajlik, ez egy nagyon szép szám, hiszen már 34. alkalommal kerül megrendezésre, mindig alkalmat ad arra, hogy az ország népművelő szakemberei összejöjjenek egy tanácskozásra és éppen az aktuális problémákat megbeszéljék illetve nyílván a szakmai előrelépés nagyon fontos mindig.

Azt hallottam, hogy vannak itt körülbelül 200-an ezen a rendezvényen.

Így van, az ország minden területéről jöttek kollégák, szakemberek akik most itt eszmét tudnak cserélni a szakma aktualitásairól.

Mik ezek az aktualitások?

A fő témakör ami köré szerveződött a vándorgyűlés, elsősorban az önkormányzatok és közművelődés kapcsolata, önkormányzatiság, illetve aktualitását adja az is, hogy hamarosan módosításra kerül a kulturális törvény.

Általában mindig panaszkodnak a művelődéssel foglalkozók, hogy az önkormányzatok kevés pénzt szánnak a művelődésre. Így van ez Magyarországon is?

Nyílván minden önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a kulturális életet, de nálunk van egy normatív támogatás, ami azt jelenti, hogy minimum 1 Millió 200 Ezer forintot kap minden települési önkormányzat, illetve ez 1140 Ft/fő évente lakosonként a települések számára. Azt látjuk, hogy főleg a nagyobb településeken jóval több támogatást adnak a kulturára mint amennyi ez a normatív támogatás.

(Hornyák-Pálmai Éva) A helyzet az elmúlt években – ahogy Márti is elmondta – javult. De nyilván sok függ attól is, hogy az önkormányzat mennyit tud esetleg hozzárakni illetve az adott közművelődési intézmény vagy önkormányzat mennyit tud hozzá pályázni, mennyivel tudja erősíteni a helyi lehetőségeket.

(Mihalcsik Márta) Úgy látjuk, hogy az országnak a nyugati fele egy kicsit jobban áll gazdaságilag, illetve a keleti részen vannak úgynevezett fehér foltok, nyílván minden önkormányzat igyekszik saját lehetőségeihez mérten adni a támogatást, de vannak bizonyos korlátok.

(Hornyák-Pálmai Éva) Beszélgettünk több kutatási eredményről és kutatásról is: miközben valóban igaz az, hogy a dunántúl gazdaságilag fejlettebb, erősebb, addig egy kutatás azt támasztja alá, hogy a kultúra az úgynevezett hátrányosabb térségekben is egy lehetőség arra, hogy társadalmi, gazdasági fejlődés induljon el a településeken…

A teljes beszélgetést itt meghallgathatják: