A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziumának két végzős tanulója, Krajkó Bence és Puskás Tamás megosztott 1. helyezést ért el a Budapesti Műszaki Egyetem által meghirdetett TMIT Internet of Things országos versenyen SmartWhite nevű ötletével. A két fiú amúgy osztálytárs is. Igazán kiváló osztály lehet.

A következő interjúban ezt a bizonyos SmartWhite-ot, és az őket megalkotó két tehetséges fiatalt kívánjuk bemutatni. Elöljáróban annyit, mind a ketten az informatika iránt érdeklődnek, Bence informatikus, Tamás mérnök-informatikus szeretne lenni. Nem véletlenül tévedtek tehát erre a területre a versennyel. A fiúk arról is beszélnek, hogyan tennék fenntarthatóvá a fejlesztést, valamint hogy mennyi profitra számítanak a szélesebb körű terjesztésből. Azt is megtudhatjuk, milyen személyes indíttatás volt az ötlet mögött, és hogy miért is hiszik, reméljük teljesen jogosan azt a fiúk, hogy ötletük újdonság és fejlesztés.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idén hirdette meg először középiskolás szekcióban is a TMIT Internet of Things versenyét, amelyre internetes kommunikációt felhasználó innovációs ötletekkel lehetett pályázni. A döntőbe három vidéki középiskola csapatát hívták be, köztük a Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma diákjait.

A tanulók ötlete, a SmartWhite egy okos fehérbot, amely különböző érzékelőkkel segíti a látássérültet a mindennapi közlekedésben. Szükség esetén a boton levő gomb megnyomásával az e célra kitalált SmartWhite Helper mobil applikáción keresztül a látók segítségét is kérheti. Az applikációt olyan emberek telepíthetik, akik szívesen segítenének önként az arra rászorulóknak. A smart city koncepciókhoz illeszkedő közösségi szolgáltatás fejlesztheti az állampolgárok toleranciáját, a középiskolásoknak akár iskolai közösségi szolgálati órák írhatók jóvá vagy kereskedelmi partnereket (loyalty card) bevonva a segítségnyújtással akár különböző törzsvásárlói pontok is gyűjthetők, ezzel motiválva a használatot.

Az április 28-án lezajlott döntőben a csapatok a szakmai és üzleti zsűri előtt prezentációban mutatták be ötletüket és az elkészített prototípust. A zsűri végül a három döntős csapatot egyaránt első helyezettnek hirdette.

A tanulók felkészülését Terjék Balázs és Antal Zsolt, egy szakirányú tevékenységet folytató Kft. munkatársa segítette.

Fotó: Facebook