Nagy-Britannia 2019-es kilépése után világhírre törhet egy piciny német település: a 89 lelket számláló Gadheim lesz az Európai Unió új földrajzi központja.

A párizsi IGN földrajzi intézet mérései szerint a 89 lelket számláló Gadheim falu lesz az Európai Unió következő földrajzi központja. De mikor a falu lakóival is megosztották a jó hírt, a helyiek azt hitték, valaki csúfos tréfát űz velük:

„Azt hittük, hogy bolondot akarnak csinálni belőlünk, áprilisi tréfának gondoltuk” – mondta az egyik lakó. De ha a település különlegességeiről kell beszélniük, szinte mindannyian tudnak valamilyen különleges legendával vagy anekdotával szolgálni.

„A férjem mindig is azt mondta, hogy mi vagyunk a világ közepe” – mondta az egyik nyilatkozó asszony, de egy olyan helyi legenda is elhíresült, amely szerint Isten a teremtés után egyszer megcsókolta a Földet, így született meg Gadheim. A legtöbb helyi nagyon büszke a jövőbeli titulusra, de sokan úgy gondolják, hogy győzelmüket beárnyékolja a tény, hogy csak a brexit miatt éri őket a különleges megtiszteltetés.

Mégsem olyan különleges az EU közepének lenni?

A falu egy 60 kilométerrel északnyugatra fekvő település elől halássza el az „EU közepe” címet. Westgrund még 2012-ban vált az unió közepévé, Horvátország uniós csatlakozása után. De a kisváros polgármestere és a lakók szerint sem érdemes túl sokat várni az új titulustól:

„Azt hittük, hogy minden héten kínaiakkal tömött buszok érkeznek majd. Hát ez nem igazán így alakult” – állítja a helyi pék, aki hiába készített EU-karikákkal körbedíszített kenyereket, nem volt, aki megvegye. A westgrundiak azt üzenik az új központnak, hogy legyenek büszkék, de ne ragaszkodjanak túlságosan az új pozíciójukhoz. Nem sokára megint más település lesz az EU közepe – állítják.