A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a kamara Mórahalom térségi szervezete – együttműködve Mórahalom Város Önkormányzatával, valamint a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával – Magyar – Szerb Vállalkozói Fórumot rendezett

Mórahalmon, 2017. április 27-én csütörtökön. A Fórum célja a térség vállalkozásainak ösztönzése, segítése szerbiai gazdasági kapcsolatok, üzleti együttműködések létrehozásában, valamint Mórahalom, mint befektetési célpont megismertetése a külföldi résztvevőkkel. Szerbiából elsősorban vajdasági üzletemberek jöttek el, valamint kamarák és önkormányzatok képviselői is megjelentek a rendezvényen.

Első interjúnkban Török György, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondja el a csütörtöki esemény apropóját és céljait. Hogy meglátása szerint mely gazdasági területeken működhet együtt leginkább a két ország, és melyek azok a földrajzi területek, ahol ezek az együttműködések leginkább létrejöhetnek.

A szervező Mórahalom térségi kamarai szervezet vezetője, Fehér Éva szintén ebben az interjúban hozzátette, hogy a város nagyon jó helyzetben van szerbiai kapcsolatokat illetően, mindez, például a fürdő kapcsán a turisztikai irányában a leginkább felfedezhető. Azonban nem kizárólagos. Érdemes kitekinteni egyéb gazdasági ágazatokra is, és ez az, ami miatt a fórumot április 27-re megszervezték. Jelenleg ezen felül, folytatta Fehér Éva, aktuális a téma az IPA határon átnyúló pályázatok kapcsán, melyeket az év elején nyújtottak be a vállalkozók.

A kamarák tagjai az üzleti érdekeket figyelik, mind a két oldalon. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, tisztségéből adódóan Mórahalom fejlődésének kulcsát látja a magyar-szerb kapcsolatok megerősödésében. Ehhez számos területen kapacitás-bővítést kell végrehajtania a városnak. Jelenleg is rendelkezésre állnak már ipari üzemek, amelyeknek alkalmas partnerei lehetnek szerbiai cégek. A városnak, tette hozzá a polgármester, elsősorban ezek mentén kell bővülniük. Lejárt, legalábbis lejáróban van annak a korszaka, osztotta meg Nógrádi az észrevételét, amikor egy településnek a pályázati bevételekre lehetne vagy kellene hagyatkozniuk, hiszen a fejlesztési prioritások nem biztos hogy pont aszok, amikre egy-egy pályázat kiíródik. Ezen felül a pályázat sikeressége újabb bizonytalansági tényező. Ezért kell stabilabb gazdasági kapcsolatok általi bevételeket generálnia egy városnak, és erre nagyon jó alkalmak ezek a fórumok. A szerbiai cégeknek pedig a magyar partnerekkel való kapcsolat belépőt jelenthet az Európai Unió területére is.