Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ősnyomtatványai címmel tartanak kiállítást 2017. április 24. – 2017. május 15. között a Tanulmányi és Információs Központban. A kiállításon a könyvtár legrégebbi könyveit, a könyvnyomtatás feltalálásának évszázadában, tehát a (15. században született könyveket tekinthetik meg az érdeklődők, a könyvtár nyitvatartási idejében, magyar és német nyelvű kiállítási katalógus, illetve mobiltelefon-applikációval megvalósított angol nyelvű audioguide segítségével.

A kiállítás hivatalos megnyitója 2017. április 24-én 15 órakor kezdődött Dr. Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatójának és Prof. Dr. Detlef Haberland, a Bundes-institut für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa professzorának megnyitójával. A megnyitót követően Prof. Dr. Detlef Haberland tartott egy német nyelvű előadást, tolmács közreműködésével.

Akik szeretik a könyveket, és érdeklődnek a művelődéstörténet iránt, azok izgalommal tekinthetnek meg valamennyi ősnyomtatványos kiállítást. Hogy mik azok az ősnyomtatványok? A könyvnyomtatás, 1453-as feltalálásától kezdve egyesek szerint az első egy-két évtized, mások szerint a 15. század hátralévő évei alatt keletkezett  műveket tekintjük ősnyomtatványnak. Varga András erről is nyilatkozott nekünk.

Érdekesség, hogy a könyvnyomtatás feltalálását, mint ahogy sok haladó találmányt az emberiség történetében nem fogadtak kitörő örömmel. A római szentszék engedély megadásához szerette volna kötni a tevékenységet, később ezt elvetették. Sokaknak, akiknek igazi ritkaságként kézzel írott/másolt könyvük, kódexük volt, féltek, hogy valódi kincsük értéke ezután rohamosan csökken. Két okból sem lett igazuk: A kézzel írott könyvek, elsősorban Bibliák, valamint egyéb kódexek ezután is, és mind a mai napig óriási, sokszor felbecsülhetetlen eszmei értéket képviselnek. Másrészt azonban a nagy találmányok utat törnek maguknak, minden kezdeti félelem és ellenkezés dacára. A könyvnyomtatással is így lett, és széles körben, később pedig világszerte elnyerte az újdonság, valamint a gyorsaság az emberek, és azon belül a befolyásos rétegek tetszését.

Az első könyvek, a kódexekhez hasonlóan vallásos témájú művek voltak, de nem kizárólag. Az alábbi interjúból megtudhatják, milyen egyéb könyvek lelhetők még fel az ősnyomtatványok között. És hogy mi köti össze a 15. századot 2017-tel ezen a kiállításon. A riporter Boros Tamás.

Rádiónknak az eseményen Dr. Varga András, a kiállítás kurátora, főkönyvtáros adott interjút.