Ingyenessé válik a következő év elejétől az első nyelvvizsga megszerzése  a 35 évesnél nem idősebbek számára – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

A Országos Diáktanács ülése előtt emelte ki, hogy ezzel is szeretnék segíteni a fiatalok munkaerőpiaci versenyképességét, mert úgy véli, a fiatalok között sokan beszélnek ugyan valamilyen idegen nyelven, de igazolásuk arról nincs. Hozzátette, hogy sikeres nyelvvizsga esetén az Új Nemzedék Központnál lehet majd kérni a vizsgadíj kifizetését, tehát a térítés utófinanszírozással történik majd. Mivel a nyelvismeret fontos, az államtitkár fontosnak tartja, hogy a fiatalok bizonyítvánnyal is igazolni tudják nyelvismeretük.

Novák Katalin kitért arra is, hogy a kutatások szerint nőtt azon 19-29 éves fiatalok száma, akik vallják magukról, hogy beszélnek valamilyen idegen nyelvet, a nyelvvizsgával rendelkezők aránya továbbra is stagnál. Az elmúlt években végzett felmérések szerint e korosztály tagjainak csupán 31 százaléka rendelkezik nyelvvizsga-bizonyítvánnyal – tette hozzá.

A kormányzat ezért is döntött úgy, hogy az első nyelvvizsga megszerzését támogatja, legyen az akár közép-, akár felsőfokú. Ugyanakkor követelmény az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte, a térítés összege pedig megegyezik az emelt szintű érettségi megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga díjával, vagyis 34 500 forint – mondta Novák Katalin.

 

Forrás: MTI

Kép: Pixabay