Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Olvasható a föld napjának történetét összefoglalva

FRISSÍTVE: 

A Zöld Terasz Alapítvány önálló rendezvénye elmarad, de csatlakoznak a IV. Colouring Your City- Szépítsük együtt városunkat! rendezvényéhez.

Azonban más szervezetek is készülnek a Föld napjára! Délikert városrészek bevonásával, több mint tizenöt kilométeres gyalogtúrát tartanak szombaton, 9 órától ez alkalomból.Valamint utána egy érdekes kiállítás is nyílik a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házban, Szentmihályon.

Máté-Tóth Emese, a művelődési ház igazgatónője mesél erről a túráról, valamint a kiállításról.

ELHALASZTVA!

A Tisza szegedi oldalán, a Tisza Palotától kezdve indulnak, és az ártér mentén gyűjtik össze a felgyülemlett szemetet a Zöld Terasz Alapítvány önkéntesei, a Lélegezz fel Tiszapart! – Hulladékgyűjtés és Piknik eseményük alkalmából. Teszik ezt egyelőre a Föld napja alkalmából, de akcióikat nem feltétlen időzítenék mindig kifejezett alkalmakhoz. Az alapítvány kezdeti lépéseit és alkalmait azonban muszáj, úgymond egyszeri, jól behatárolható napokhoz, alkalmakhoz kötni.

Az esemény április 22-én 10 órakor veszi kezdetét. És valóban, minden az időjárás függvénye, az a legutóbbi napokban nem tavaszias pompájával és szépségével kápráztatta el az ország és Európa lakóit. A szombati programról beszél Kondász Rózsa, az alapítvány önkéntese. Az interjú elkészítésének pillanatában még mi sem tudhatjuk, vajon milyen idő köszönt ránk szombat délelőtt. Őszintén szurkolunk a szép tiszta, napos időjárásnak. A magunk, és a Föld nevű bolygó érdekében is. Mert az ilyen programokkal a Tiszapart mellett egy kicsit a bolygó is fellélegezhet.

Interjúnkban Kondász Rózsa önkéntes mesél, még a program előtti tervekről. Akár lesz program, akár a hideg és az eső megakadályozza a szombati nap valódi kiteljesedését, a Föld napjára mindenképpen érdemes a figyelmet felhívni. Kis lépésnek tűnhet egy partszakasz takarítása sok embernek, de nagy lépés az … na de ez már másnak a gondolata.