27. alkalommal rendezték meg Szegeden április 7 és 9 között, péntektől vasárnapig az Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivált. 53 együttes, mintegy 1850 táncosa lépett fel a Szent Györgyi Albert Agórában, ahogy azt Orbán Hedvig igazgató, a verseny egyik szervezője elmondta rádiónknak még szombat délután. A bemutatott 66 koreográfiát szakmai zsűri nézte végig és értékelte. Vasárnap a “döntős” 16 produkció mutatkozhatott meg a Szegedi Nemzeti Színház színpadán ismét.

Még szombaton beletekintettünk a programba. Nehéz egy ilyen eseményt teljes körűen visszaadni, ahhoz már szinte dokumentumfilmes eszközöket kellene használni, amire időnk és lehetőségeink korlátozottak voltak. Két olyan együttes lépett fel, illetve készülődött akkor, szombat délután, akikről, bármely más együttes mellett, de érdemes néhány percben és gondolatban külön szót ejteni:

Még a fellépésre vártak ifj. Gazsó Tiborék. Tibor a magyarkanizsai Tisza táncegyüttes koreográfusa. Kisgyermekekkel foglalkoznak, fontos az állandóság képviselete, a rendszeres gyakorlás, nem csak a tánc és az ehhez kapcsolódó egészséges életmód tükrében, hanem hogy a gyermekek így megfelelő közösségben tudnak tartalmas programokat csinálni. Lényegében a hagyományápolás mellett erről, mint legfontosabb dologról szól a néptánc és annak az oktatása, koreografálása. Egy ilyen megmérettetés ezen felül pedig mindig külön élmény, gyermek és felnőtt számára egyaránt.

Szintén hasonló élményt emelt ki nem sokkal fellépésük után Magyar Imre, aki a Szegvári Forray Máté Általános Iskola és alapfokú Művészeti Intézmény  Dobbantó NTE Gyermekcsoportjának képviseletében volt jelen. Szegváron nagy hagyománya van a néptáncnak, gyakorlatilag azóta, hogy a ma ötezer fős településen még 1964-ben megnyitották a művelődési házat. A néptánc hagyománya szülőről gyerekre száll azóta is, van olyan 5 tagú család, mondta el Magyar Imre, ahol mindenki táncol. Amikor arról kérdeztem, ki az, aki most táncot tanít, bizony pont ezért hosszan meggondolta, mit is mondjon. Nem azért, mert nem tudta volna saját lányát, Magyar Nórát vagy Csurka Nándort, de a lényeg pont az előbb említett “áthagyományozódáson” van.

A most következő interjúban a fent említett személyekkel, Orbán Hedviggel, Ifj. Gazsó Tiborral, Magyar Imrével, valamint egy 14 éves néptáncos lánnyal,a  szegvári Morvai Zsanettel készített interjút hallhatják.

Az esemény teljes programját utólag itt olvashatják, a végeredményről később beszámolunk.