Április 8-án ünnepelik a nemzetközi roma napot.  Az ünnepet hivatalosan 1990 óta tartják meg. Ez a nap jó alkalom arra, hogy számba vegyük azt, mennyire tesz meg mindent a magyarság és a cigányság azért, hogy minél inkább békésen együtt éljenek. Vannak erre törekvések. Korábban olvashatták interjúnkat Mészáros Ferenccel, a Szegedi Keresztény Roma szakkollégium igazgatójával. A szakkollégiumban nem csak roma fiatalok, hanem bárki tanulhat, aki hátrányos helyzetűnek számít körülményei okán. Kétségtelen azonban, hogy az intézmény nevéből adódóan is, többségben vannak a roma fiatalok.

A jeles nap alkalmából egy ilyen fiatallal, Iovanovici Afroditával készített interjút Váczi Barbara. Ennek a napnak és ennek az interjúnak a kapcsán fontos megemlíteni, hogy mind a ketten roma fiatalok, akiknek sikerült kiemelkedni a szegény közegükből, és akiknek az oktatás jelentette a felemelkedést, és ők ezzel tökéletesen tisztában voltak, amikor ezt az utat kezdték el járni.

Hiszem ugyanis, hogy a romák és a nem romák közötti feszültség forrása a mai magyar társadalomban nem a bőr színéből és a származásból adódik, hanem abból, hogy valaki szeretne-e a társadalom szerves része lenni, elfogadja-e a többség által előírt magatartási normákat, amik a harmonikus együttéléshez szükségesek. Amennyiben erre az a válasz, hogy igen, akkor az a személy jöhet akár a legszegényebb roma telepről, de akár Kenyából is, az értelmes sokaság, a többség el fogja őt fogadni annak aki, és olyannak amilyen. Ha nem képes ezeket a normákat betartani, akkor pedig a világ leghófehérebb bőrű embere is lehet, megértésre akkor sem fog lelni. Hogy ez így van, az nem több mint tudományosan be nem bizonyított hit a részemről, ám hiszem, hogy ez az igazság.

Afrodita egyébként a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar szakon, jelenleg színháztörténetet tanul. A következő interjúban először a saját történetét meséli el röviden, majd a saját kutatására, a roma pasztorációra tér rá. A szó jelentése lelki gondozás, lelki munka, de egyfajta “megtérésként” is használjuk a mindennapokban. Mert ezeknek az alacsony sorból jövő fiataloknak a vallás is lehet kitörő pont.

Címlapkép illusztráció (forrás: www.ciganypasztoracio.hu)