Rózsa Miklós (képen jobb oldalon ül) Szegeden klasszikus balettet tanít. Következő interjúmban betekintést nyerhetünk egy kicsit a balett világába. Mikit tavaly nyáron ismertem meg, amikor bejött az akkori munkahelyemre. Őszintén szólva az első pillanatban nem is gondoltam, hogy a későbbiekben ilyen jó viszonyt fogunk ápolni.

Viszont nagy meglepetést okozott, amikor a munkájáról beszélt. Hihetetlen szenvedéllyel és odaadással mesélt a balettről, hogy mennyire imádja és milyen jól döntött, hogy ezt a területet választotta. Mikit különösen alkalmasnak találom arra a célra, hogy kisgyerekeket tanítson, mert a nagy szakértelmén kívül a benne lévő türelem, igyekezet, kedvesség és szeretet mind – mind nagyon fontos egy kisgyerek számára, ezek a tulajdonságok teszik őt jó tanárnak.

Megjegyzendő az is, hogy Miki nem csak kisgyermeket tanít. Tanítványai a legváltozatosabb korosztályokból kerülnek elő, nagyobb gyerekek, fiatal felnőttek ugyanúgy, mint mondjuk családanyák, akik elkezdik, vagy éppen sok év után folytatják a balettot.

Márpedig a balett manapság egyfajta kötelezően választható tantárgy lett az általános iskolás kislányok számára. Legalábbis egy választási lehetőség, amit sok lányos szülő bizony komolyan fontolóra vesz. A néptánc melletti leggyakoribb lehetőség ugyanis a balett. A sorrendet illetően nem bocsátkoznék találgatásokba.

Egy ilyen kötelezően választható tantárgy esetén pedig a tanárnak hatványozott a felelőssége. Egy életre megszerettetheti a gyermekkel saját tantárgyát, saját mozgásformáját, vagy éppen az ellenkezőjét éri el. Persze az sem lenne végzetes, de az már igen, ha a gyermek tele van szorongásokkal, mert, teszem azt (és ez csupán feltevés), még az az óra is szorongást okoz neki, amelyiken mozgásigényét kellene kiélnie. Miki elmesélte nekem, a balettben nagyon fontos a fegyelem és a pontosság, de a jó pedagógus egy kisgyermeket enged játszani is, hiszen lételemük. Persze ne feledkezzünk meg a mozgásról sem, hiszen a balett rengeteg izmunkat átmozgat és emiatt is nagyon hasznos. Végezetül! Bízom benne, hogy Miki még nagyon sok kisgyereket vezet be a balett világába.

Interjú/Cikk: Varga Brigitta; Fotó: Szegedi Egyetemi Színház