Önkormányzatok, vállalkozások és intézmények egyaránt nagy számban képviseltették magukat azon a közbeszerzési konferencián, amely a Közbeszerzési Hatóság tájékoztató rendezvénysorozatának egyik állomásaként március 22-én szerdán délelőtt volt Szegeden. A Csongrád Megyei Kormányhivatallal közösen szervezett szakmai programot az új közbeszerzési törvény módosítása és az előző évi tapasztalatok összegzése indokolta.   

A Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs is jelen volt azon a szakmai konferencián, amelyen a 2016. évi gyakorlati tapasztalatok valamint a közbeszerzési törvény 2017. január 1-től hatályos módosításainak ismertetése volt a középpontban.

A közbeszerzés az egyik legfontosabb pénzügyi forrás számos vállalkozás számára, akik általában állami vagy Európai Uniós megrendelésekben gondolkodnak, gondolkodhatnak. Régóta folyik a jogelméleti vita arról, hogy az állam mennyire jó gazda, az mindenesetre tény, hogy az állam, mint megrendelő szerepe Magyarországon, és általában Közép-Európában igen jelentős. Korábban, demokráciánk rövid története során több közbeszerzési törvény született, az első 1995-ben, a legújabb pedig 2015. november 1-je óta hatályos.

A tegnapi napon a törvény legújabb, 2017. január 1-jétől hatályos módosításáról tartottak konferenciát. Ezen a konferencián Dr. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott és Rigó Csaba Balázs együttműködési megállapodást kötöttek, melynek értelmében további szakmai konzultációs rendezvényvények szervezésére nyílik lehetőségük a jövőben.

Dr. Juhász Tünde rádiónknak elmondta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal tavaly összesen 19 közbeszerzést indított el. A közbeszerzéshez csak annyiban van közük, és hatósági feladatkörük, amennyiben ők is tudnak közbeszerzési jogorvoslati kezdeményezéssel élni, amennyiben az önkormányzatok működéséhez kapcsolódóan szabálysértésre okot adó dolgot tapasztalnak.

Rigó Csaba Balázs ezek után az interjú során elmondta, hogy a 10 éve változatlan közbeszerzési értékhatárok emelkedtek. Árubeszerzés és szolgáltatások esetén 8 millióról 15 millió forintra, építési beruházás esetén 25 millió forintra emelkedett az értékhatár. Hallgassák meg az interjút, ahol további fontosabb, a közbeszerzéseket 2017. január 1-től érintő változásokat tudhatnak meg, olyanokat, amik érthetőek a laikus emberek számára, és amelyek viszont érdekesek lehetnek azok számára is, akik nem találkoznak nap mint nap közbeszerzésekkel.

A mostani megállapodás értelmében tehát bízhatunk benne, hogy nem az utolsó ilyen, a napi munkájuk során leginkább érintett személyek részére tartott, minden bizonnyal hasznos tájékoztatót láthattuk Csongrád megyében.