Az idén is nagyszabású családi programokkal várták az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeumnál március 15-én. A legkisebbek már 14 órától belevethették magukat a programok sűrűjébe szablyavívással, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, patkódobó játékokkal, kardvívással, katonadalokkal, népdalokkal, táncokkal.

Az ünnepi beszédek 15 órakor vették kezdetüket. B. Nagy László országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa elmondta, hogy 1848-nak a mai napon is komoly üzenete van, példát mutattak a márciusi ifjak és a későbbi szabadságharcosok is, hogy miként lehet védekezni ma is az országunkat veszélyeztető külső és belső hatalmi érdekeknek, amelyek, ahogy mondta, a magyarságunkat, függetlenségünket és keresztény hitünket veszélyeztetik. B. Nagy László hozzátette: „Ne feledjük, a velünk szemben álló hatalmak minden függetlenségért, szabadságunkért folytatott küzdelmünket lázadásnak vagy ellenforradalomnak nevezte. Most országunk megpróbálja megvédeni a magyarság ezer éves értékeit. Ezen keresztül pedig Európa történelmi, kulturális és emberi vívmányait.”

Tőkés László református lelkész, Európa Parlamenti képviselő egy később egyfajta próféciává vált Petőfi idézettel kezdte beszédét: „Magyar történet múzsája, Vésőd soká nyugodott. Vedd föl azt s örök tábládra Vésd föl ezt a nagy napot!” Tőkés szerint a harcok azonban nem értek véget 1849-ben, vagy éppen 1989-ben. Ma, 2017-ben is egyenlőtlen harcot kell folytatnia országunk szuverenitásáért, többek között „az országunkat és egész Európát identitásában, önazonosságában fenyegető migráns invázióval szemben”. 1848/49 öröksége, tette hozzá, viszont arra indít bennünket, hogy ne hátráljunk meg. „Arra, hogy ne hagyjuk el szülőhazánkat, ne adjuk fel jussunkat, és ne idegen betolakodóknak adjuk át hűlt helyünket, hanem megőrizzük és megvédjük szülőföldünket, jogainkat és szabadságunkat”. Szerinte ehhez történelmünkből, múltunkból tudunk erőt meríteni és szabadságharcos elődeink példájából. Az Európai Unió ma, Erdély területén is nem ismeri el meglátása szerint a kisebbségek, utalván itt a székelyekre, jogos területi és politikai autonómia törekvéseit. Pedig a népek önrendelkezési joga alapvető jog, amit az Unió egyébként zászlajára is tűz.

1848/49 máig élő üzenete, hogy a Dunamenti, a Kárpát-medencei, közép-európai népek egymásra vannak utalva, lés nem egymás ellenében, hanem egymással összefogva érhetik el saját és közös céljaikat.

A következőkben interjút hallhatnak B. Nagy László országgyűlési képviselővel március 15 szellemiségéről, örökségéről, valamint részleteket hallhatnak Tőkés László beszédéből is.

Fotó: http://www.tokeslaszlo.eu