Az alábbi közleményt kaptuk a Szegedi Cicamentők Állatvédelmi Egyesülettől:

“Több bejelentés is érkezett a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületéhez, hogy mérgezésben hullottak el házi kedvencek Kecskés-telepen. A Kandó Kálmán utcában és környékén az utóbbi három hétben nyolc macska pusztult el nagy kínok közepette, az állatorvosi vélemények szerint – a tünetek alapján – fagyálló következtében. A hatósági vizsgálat ugyan elindult, de nem sok remény van arra, hogy eredményes lehet a nyomozás.

Első kihelyezett állatvédelmi, állatjóléti tanácsadásunkon, az Akela Állatpatika és Állatok Áruházában is megkeresett bennünket egy érintett lakos, de interneten is jelezték a Cicamentőknek, hogy komoly a baj Kecskés-telepen. Beszéltünk az érintettekkel, kimentünk a helyszínre, és kiderült, hogy mindegyik cicának volt gazdája, jól tartották őket, egészségesek voltak. Állatorvosi vélemények utalnak arra, hogy fagyállós mérgezés történt, de ezt hatósági vizsgálatnak kellene megerősítenie, ahogy azt is megállapítania, baleset vagy szándékos mérgezés történt-e.

Két Kandó Kálmán utcai lakos feljelentést is tett az ügyben a rendőrségen, azonban a hivatalos kivizsgálás csak most kezdődött meg. Sajnos mára már minden érintett macska elpusztult, és mintavételre sincs lehetőség, vagyis ezzel az esetnek, mint bűncselekmény (vétség) lehetséges voltának bizonyítása is megszűnt. A macskatulajdonosok végtelenül elkeseredettek, és az is felháborítja őket, hogy nem történt időben intézkedés az ügyben, ráadásul nem tudjuk, hogy ténylegesen hány állat esett áldozatul a vélhető mérgezésnek. A macskások Kecskés-telepen féltik állataikat.”

Az esettel kapcsolatban megkerestük a közlemény készítőjét, Nyitrai Ágnest, a Szegedi Cicamentők Állatvédelmi Egyesület elnökét, aki elmondta az ügy hátterét. Elmondta, reméli, hogy a rendőrség legközelebb gyorsabban tud lépni hasonló ügyben. Mi is, emellett persze azt reméljük, nem lesz több hasonló eset. Az ügyben a jkésőbbiekben tervezzük a rendőrség megszólaltatását is. Az Egyesület elmondja további céljait is az alábbi interjúban. A Civil Hang Stúdió célja pedig nem is lehet más az ügyben, mint a figyelemfelhívás. Talán az elkövető már attól megriad, ha tudja, cselekedete ismert, és nem kockáztatja későbbi, hasonló cselekményekkel a lebukását.