Hat nap és hat helyszín várja a résztvevőket a Középiskolások Hetén 2017. március 6-11. között. Az újdonságként kínált szombati nap által ebben az évben nemzetközi szintre emelkedik a középiskolás program. A fiataloktól, fiatalokról és fiataloknak szóló programsorozat.

A KÖ7  nem más, mint a középiskolások hete, amelynek két, egymástól jól elválasztható időbeli síkja volt és van. 1993-tól Művészeti hetet tartottak a középiskolásoknak. Az egyik ötletgazda Vajda Árpád volt. Nem mellesleg ezeken a heteken nőtte ki, építette fel magát Kőhalmi Zoltán vagy Ördög Nóra.  Mára már mindkét név igen ismerten cseng, széles körben is.

Kisebb kihagyás után 2014-ben indult újra a Középiskolások hete, ismert rövidítésével a Kö7. A középiskolásokat szerették volna megszólítani, nekik szóló programokkal, produkciókkal, kreatív lehetőségekkel, amely kreativitást elsősorban persze ők maguk adják hozzá, gazdagítva ezzel a programsorozatot. Ifjúsági szakemberek között persze örök szakmai vita az, hogy vajon mennyire lehet úgymond fentről irányítottan kitalált programokkal bevonzani a fiatalokat, a saját maguk ötlete helyett. Idén a rendezvény legújabb kori történetének negyedik évadára kerül sor. Ennyi idő alatt ez a kérdés itt némileg okafogyottá vált. A Kö7-et szervező IH-D2 IH Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont elérte ebbéli célját: Maga köré tudott legalább annyi fiatalt gyűjteni, akik a saját ötleteiket  valósítják meg egy ilyen rendezvény alkalmával, de más, külsős fiatalokat is, mint kortársaikat tudják cselekvésre sarkallni.

Az 1993-as elindulás, majd a szintlén Vajda Árpád nevéhez köthető 2014-es újrakezdés tehát jelenleg ebbe az irányba nőtte ki magát. Az első napon lévő középiskolás vetélkedő volt az egyetlen olyan esemény, ahol igazán versengés folyik. Itt inkább az a fontos, hogy mindenki párhuzamosan létezhessen, és közösségben alkotva mutassa meg a 14 és 18 év közötti fiatal, mi is rejlik magában.

Az idei Kö7-en két fő téma áll a középpontban: Az emberi jogok, valamint az egészséges életmód. A teljes program megtalálható a KÖ7 oldalon. Az alábbi interjúban a Kö7 szervező csapatának vezetője, Kispál Gyöngyi nyilatkozik, illetve az egyik résztvevő, szervező, Erdei Róbert, aki március 6-án a műsorvezetői feladatokat látta el. Az ő gondolataikat hallhatják.