A kanyarós megbetegedésekről, illetve a makói megfertőződésekről szóló friss tudnivalókról beszélt Nagy Cintiának Dr. Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Főosztályvezetője.

A kanyaró egy olyan betegség, melyet egy vírus okoz. Az emberre fokozottan veszélyes. A köznyelvben vörös himlőnek nevezik, ennek ellenére semmi köze a bárányhimlőhöz vagy a többi himlőfajtához. Cseppfertőzéssel terjed és a fertőzés megkapása után 9-11 nappal lépnek fel a tünetek nátha, láz, köhögés, kötőhárty-gyulladás valamint a bőrfelületen megjelenő kiütések képében. A betegség legnagyobb veszélye a komplikációk kialakulásában rejlik. Ez lehet középfül- és tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladás is. A betegség lezajlása után viszont egész életre immunissá válik a beteg a kórokozóval szemben.

A napokban a makói sürgősségi osztály dolgozói betegedtek meg. A legvalószínűbb, hogy munkavégzés során kapták el a fertőzést. A utóbbi idők híradásai arról tájékoztattak, hogy Romániában, a velünk szomszédos megyékben igen erős kanyarójárvány ütötte fel a fejét. 2016 eleje óta 3000 ember betegedett meg, és ebből 16-an meghaltak.

Magyarországon az emberek 99%-a van beoltva kanyaró elleni védőoltással, viszont a Népegészségügyi Főosztály laboratóriumi kutatásai nyomán azt félelmezi, hogy sokaknál a betegség elleni immunitás lecsökkent vagy néhány esetben meg is szűnt. Eddig 10 megbetegedést regisztráltak az elmúlt időszakban Makón, ebből öt esetben tudták kimutatni a kanyaró vírusát. Jelenleg tudnak már egy 11-ik megbetegedésről is, aki eddig azért nem került az orvosok látómezejébe, mert otthon fekvő betegként nem tudták vizsgálni.

A kanyaró tüneteit leginkább lázcsillapítással, ágynyugalommal és a kiütések helyszíni kezelésével csillapítják. Valamint nagyon fontos, hogy ügyeljenek a beteg környezetének tisztán tartására a további lehetséges fertőzések elkerülése végett és nyomom kell követni a betegség alakulását, lefolyását.

Hétfő déltől kezdve a makói kórházak után visszavonásig a szegedi intézmények sem fogadhatnak látogatókat.

Kép: www.hazipatika.com