Ez itt a Civil Hang Stúdió Kincskereső című műsora Varga Mártával. Mai adásunkban egy hétköznapi hőssel ismerkedhetnek meg. Csontos Dér Veronika látó emberként élt két évtizedig, majd cukorbetegség szövődményeként elvesztette a szeme világát. Ennek már több mint 10 éve. Bár megrendíthette ez a döbbenetes változás, mégsem omlott össze lelkileg. Erőt vett magán és elkezdett megbirkózni a fogyatékosságával. Vak embereként diplomát szerzett, dolgozik, hamarosan édesanya lesz és azon fáradozik, hogy  sorstársait segítse. Életszeretete és kitartása bárki számára példa lehet.

Mennyi időbe telt elfogadni az új állapotodat Vera?

Körülbelül 10 éve most már, hogy megvakultam. Első pillanatban, ez nagyon borzasztó volt, mint hogy szerintem minden egészséges ember életében ez nem egy egyszerű élethelyzet. Azt gondolom, hogy egyedül nem is lettem volna képes erre, hogy ma itt üljek a körödben. Szükséges a család ahhoz, hogy én ma egészséges emberként, még ha vakon is, de itt tudjak ülni. A külsőség továbbra is fontos a vak ember számára. Látó ként is igyekeztem, hogy kényelmes és csinos legyek a látó emberek számára. Ma is fontos a kényelem. Az, hogy hogyan nézünk ki csak az embereknek fontos. Nem a legfontosabb. Azon kívül, hogy a vakságot borzasztó volt megélni, de maga az új élethelyzetnek a felismerése, hogy nem változott semmi, vagyis a környezetem ugyan az maradt, csak én változtam és a környezetemet kell újra megismernem, hogy hol vagyok, merre vagyok és milyen technikákat tudok elsajátítani ahhoz, hogy ugyan úgy éljem az életemet, mint ahogy látóként éltem.

Hogyan befolyásolta a látásvesztésről a gondolkodásod azt, hogy egészségügyi dolgozóként te tisztában lehettél a betegséged veszélyével? Tehát tudtad, hogy lehet egy olyan súlyos következménye a cukorbetegségnek, hogy elveszíted a látásodat és végül ez meg is történt. 

Igen. Egészségügyben dolgoztam méghozzá a diabetolóigán. Én tehetek arról, hogy megvakultam. Nem mondhatom azt hogy ennek, vagy annak az orvosnak a hibája…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: