Hiába vezetünk körültekintően és tartjuk be a sebességi korlátokat, általában, sőt többnyire kivédhetetlenek a vadbalesetek az autóutakon. Hazánk bármely térségében találkozhatunk vezetés közben vaddal, az ebből származó balesetek akár halálosak is lehetnek, az anyagi kár pedig a legtöbb esetben jelentős. Kikerülni sajnos ezeket a helyzeteket nem tudjuk ám nagy mértékben csökkenthetjük a kockázatot ha betartjuk a rendőrség tanácsait. 

A Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és Csongrád Megyei Vadászkamara vad és gépjármű ütközéses balesetek megelőzésére figyelemfelhívó akciót tartott 47-es számú főút Sóshalmi pihenőnél. Az intézkedés ugyanúgy zajlott,mint bármely más közúti ellenőrzés a hatóság emberei okmány ellenőrzéssel kezdtek, míg zajlott a kontroll, addig Vad Róbert rendőr őrnagy hívta fel az autósok figyelmét,hogy mire is kell ilyenkor odafigyelni és tudatta a járművezetőkkel,hogy a vadbalesetek egy igenis létező rizikó faktor. Ebben a hideg téli időszakban a vad táplálkozási szempontból nem igazán találja a helyét ilyenkor a táplálék felkutatás céljából akarva akaratlanul is átgázol az autóutakon veszélyeztetve a gépjármű vezetőket. A felhívás arra is irányult,hogy nem csak a táblával jelzett helyeken kell körültekintőnek lenni hanem mindenhol hiszen ebben az időszakban bárhol lehet számítani a vad felbukkanására. Sebesség függvénye, hogy mekkora kár éri ilyenkor a járművet vagy mekkora kárt teszünk az állatban nem mindegy, hogy 90 km/h-ról vészfékezünk vagy megfelelő sebességről észleljük a veszélyt. Amennyiben a rendőrség munkatársai mindent rendben találtak, akkor egy vadriasztó síppal jutalmazták a járművezetőket ami 40km/h sebességnél sípoló hangot ad ki ami emberi füllel csekély mértékben észlelhető viszont a vad a sípoló hang hallatára ellenkező irányba kezd el szaladni. Hasznos dolog viszont csodákra nem képes. Ha párzási időszak van nem állítja meg semmi a vadakat.

A területszerzés idején még a legcsendesebbnek tűnő erdei úton is számítani kell az erdőből kiugró vadakra. Ezek ellen alig lehet védekezni, mert az állatok legtöbbször váratlanul és nagy sebességgel érkeznek a járművek elé, s egyszerűen nincs idő és lehetőség elkerülni a gázolást. Ha mindez olyan helyen történik, ahol az állatok vonulására figyelmeztető tábla is volt a közelben, a járműben esett kár mellett az elütött vad több százezer, akár egymillió forintos értéke is a tulajdonost terhelheti.Persze, ha van érvényes cascója, akkor a kárt annak terhére lehet rendezni. Ennek híján azonban a jármű tulajdonosának kell minden számlát állnia, még az elütött vad értékét is rajta hajtja be a területen illetékes vadásztársaság.Ez azonban visszafelé is igaz. Vagyis, a vadásztársaságoknak kell megfizetniük mindent, ha a helyszínen nincs vadvonulásra figyelmeztető tábla. A járműtulajdonosnak ekkor is fizet a casco – ha van -, ám ilyenkor a biztosító vissza keresetet indíthat a vadásztársasággal szemben, és ha ez sikeres, akkor az autós még a kifizetett önrészt is visszakapja.

A teljes interjút az alábbi hanganyagban hallgathatja meg. Aki nyilatkozik, Vad Róbert Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság rendőr őrnagya.