A következő 2 hanganyagban megemlékezünk Magyar Ede műépítészről, aki Szegeden számos épületet épített, amik közül a leghíresebb a Reök palota. A palota előtti tér, a műépítész születésének 140., és a Palota összművészeti központ általi újranyitásának 10. évfordulója alkalmából egy borús, ónos esővel áztatott napon és helyen a Magyar Ede nevet vette fel. Az utcanév-tábla leleplezői között Herczeg Tamás igazgató és Tóth Károly önkormányzati képviselő mellett jelen volt Kiss Lajos építész, a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület elnöke is. Az esemény után őt kérdezte Boros Tamás, a tér átnevezésének kezdeményezéséről és egy kicsit Magyar Ede szerepéről.

A szecesszió, melynek ő az egyik legnagyobb hazai mestere volt, a halála után nem sokkal, ma sem teljesen tisztázott körülmények között, egyszerűen vége szakad. Magyar Ede színes, és még megannyi utólagos, jóval a halála utáni kvázi épület-történeti hamisítás meseszerű munkái azonban helyette is beszélnek, egyszerűen megmaradnak az utókornak.

Magyar Ede életműve egyre inkább az építész-, és a művészettörténészek érdeklődésének középpontjába kerül. Épületeit, életművét kutatják. A második interjúban a regionális szinten nagyon jelentős műépítész örökségéről beszélgettünk Váraljai Anna művészettörténésszel. Épületei a Dél-Alföldön és a Vajdaságban is megtalálhatóak. Életműve fájdalmasan rövid, jelentőségét az utóbbi évtizedben kezdtük ismét felfedezni. A riporter Boros Tamás.

Érdemes az elkövetkező két interjút meghallgatni, mert ismét áteshetünk egy: “Hű tényleg!” érzésen. Kellemes, önfelismerő érzés ez, és ezúttal nincs is más dolgunk, mint felírni magunknak a naptárba (nem akarok ugyanis senkit sem ilyen időben az utcára zavarni), hogy az első kellemes napon tegyünk egy sétát, még nem is túl nagy körben a városban, és tekintsük meg Magyar Ede keze nyomait, épületeit. Egyikről-másikról talán meg sem mondanánk, hogy régebbiek 100 évnél, annyira nem divatjamúlt, és jól beleillik a város képébe. Még ma is.

Sok ismerősöm mondta, hogy nekik már csak, a szobor és a jogi kar miatt is lófara vagy law-fara lesz az a hely. Szerintem pedig érdemes megpróbálni, biztos a szánkra jön az is, hogy “Magyar Ede tér”