A februárban kezdődő szemeszterben egyre több táncház eseménnyel találkozhatnak a szegedi Városi Rock klub oldalain, és azok, akik ellátogatnak a klubba. Ezekről a jövőbeli rendezvényekről beszélgettünk a Nyenyere Egylet egyik tagjával, Tolna Péterrel. A riporter Boros Tamás.

Sokan és sokféleképpen beszélgettek már arról a XX. században kezdődött, de a XXI. században is töretlenül folytatódó fontos, és egyben érdekes jelenségről, tudniillik a népzenei táncházak felvirágzásáról. A 2016/17-es tanév II. félévétől kezdve ezentúl a szegedi Városi rock Klubban is lesz egy ilyen táncház. Ezeken az eseményeken a Nyenyere egylet lesz a házigazda. A Nyenyere hagyományaihoz a dél-alföldi zenék tartoznak hozzá, de mostanában már más tájegységek zenéje felé is nyitottak, így 2017. február 2-án 20 órától moldvai zenék is fel fognak csendülni.

Talán kevesen tudják, de a Városi rock Klub atyja nem szimpla rockkedvelő ember. Szurdi Zsolt nevét ugyanis sokkal inkább lehet a népzenéhez kapcsolni, a múltban ugyanúgy, mint a jelenben. Így nem lehetett nehéz dolguk a Nyenyere Egylet tagjainak, amikor (új) hely után kutatva megtalálták Szurdi Zsoltot és a Rock Klubot.

Nem is olyan rég jelent meg egy interjúnk Sebő Ferenccel, aki a táncház mozgalmak hajnaláról mesélt nekünk pár szóban. Noha Tolna Péter az interjúban megemlíti, hogy a 2000-es években népszerűbbek voltak a táncházak, mint manapság, 2016-2017-ben , ám tény marad az is, hogy a jelentőségükből mit sem veszítettek, még most sem.  A táncház, ha nem is szó szerinti hungarikum, de mindenképpen sok embert kovácsol össze, magyarokat határon innen és túl, valamint zeneileg sokat átvett, tanult, átadott, röviden, kölcsönhatásban él és élt a környező népek zenéivel is. Ez az, ami még mostanában is nagyon vonzóvá teszi a táncházat, és ez költözik be egy kicsiny szelettel febuár 2-ától a szegedi Városi Rock Klubba.

Írtam, hogy a ezek a táncházak az egész, iskolai értelemben vett félévet be fogják teríteni. Így február 2-a után március 2-án, április 20-án, május 11-én és június 1-jén is bepótolhatják az élményt, amit ezek a táncházak nyújtanak. Érdemes beletekinteni! A belépés díjtalan. Itt látható az esemény plakátja:

Boros Tamás