Kép: Magyarország légyszennyezettségi térképe (2017. január 23.)/ idokep.hu

Botka László polgármester Szeged Megyei Jogú Város közigazgatási területén elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát.

A riasztási fokozat elrendelésére korábban még nem volt példa a város történetében, csupán tájékoztatási fokozat bevezetésére.

Az intézkedés kiadására azért volt szükség, mert a Szeged Rózsa utcai mérőállomás adatai szerint a szálló por egy napra számított átlageredménye január 20-án és 21-én is meghaladta a riasztási határértéket, és a bajai úti obszervatórium előrejelzése szerint a következő napokban légszennyezést csökkentő hatások nem várhatóak.

Ennek keretében felkérte a városi szálló por szennyező anyag koncentráció növekedésének elkerülése érdekében kérik a helyhez kötött ipari létesítmények üzemeltetőit, hogy csökkentség legalább felére a hőenergia, a technológia kén-dioxid és/vagy a szilárd anyag kibocsátásukat.

Tilos a következő napokban a kétütemű, benzinmotorral hajtott járművekkel, az 5 tonnánál nehezebb járművekkel közlekedni. Tilos továbbá a helyhez kötött belsőégésű motorok (aggregátorok, munkagépek) használata is. Kivételt képeznek ez alól azok az aggregátorok, amelyeket tartalék áramforrásként használnak, és amelyek a vonatkozó biztonságtechnikai előírások alapján az áramellátás folyamatosságát biztosítják.

A tiltás alól természetesen kivételt képeznek a tömegközlekedési eszközök is, amelyek használatát kedden reggel üzemkezdettől, pénteken üzemzárásig díjmentessé tette a polgármester.

A korlátozások betartását a rendőrség ellenőrzi, aki e szabályokat megszegi, azokra szabálysértési bírságot szabhatnak ki.