Ez itt az FM 103,5 Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös Kincskereső című műsora Varga Mártával.
Ritka az olyan ember, aki nem szereti a kutyákat. Sajátos kapcsolatunk, velük nem csak a lélek, hanem a test számára is gyógyírt nyújthat. Már Magyarországon is egyre több helyen alkalmazzák sikerrel a kutyaterápiát sérült, vagy akár egészséges gyerekek és felnőttek fejlesztésében. Elkövetkezendő egy óránk arról fog szólni, hogy hogyan vesz részt ebben a terapeuta és a kutya, a gyógypedagógus és a segítségre szoruló?
Az ember és a kutya kapcsolatának egy eddig kevéssé ismert része a kutyaterápia. Nemrégiben találkoztam egy felhívással, ami kutyás foglalkozásokon való részvételre nyújt lehetőséget, elsősorban sérült gyermekek számára.  Itt van velem a stúdióban Szokolné Igaz Enikő, aki kutyaterapeuta.

Mit tud a kutya, amit az ember nem?

A kutya az az ember legjobb barátja. Ezt már nagyon sokszor hallottuk. Egy jól kiképzett terápiás kutyus az, aki tud segíteni az embereken. Ez rendkívül fontos, hiszen egy nagyon hosszú kiképzés előzi meg azt a folyamatot, amikor biztonsággal tudjuk bevinni gyerekek és emberek közé a kutyát és ezt a speciális állat asszisztált foglalkozást el tudjuk biztonságosan végezni.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen kutya kiképzése, és léteznek-e olyan kutyafajták, amelyek alkalmasabbak az ilyen felkészítésre?

A törvényi előírásoknak megfelelően a betöltött 1 éves korától szabad a kutyát levizsgáztatni. Addig nagyon inger gazdag környezetet kell, hogy teremtsünk számára. Én azt gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy mindenfajta környezettel, ahol majd esetleges foglalkozásokat tarthatunk ezek a kutyusok biztonsággal tudjanak mozogni, ne stresszesen éljék meg a foglalkozásokat. Ezt követően alapvető engedelmességi kiképzésen kell, hogy részt vegyenek. Itt már be jön az a dolog is, hogy nem csak hangra, hanem jelre is megtanítjuk a kutyákat, hiszen sérült személyekről beszélünk, tehát lehet, hogy ez egy olyan sérült személy lesz, aki éppen hallás vagy látás károsult.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: