Még november legvégén szegedre látogatott Teresa Domingo Segarra volt Európai Parlamenti képviselő. 

A European Parlament Former Members Association (FMA, Európai Parlament Korábbi Tagok Társasága) 2006 óta működteti az EP to Campus programot az Európai Bizottsággal együttműködésben. E program keretében látogatott Szegedre a spanyol nemzetiségű nemzetközi szakpolitikus, az Európai Parlament korábbi képviselője.

EP to Campus program célja egyébként az, hogy az Európai Parlement korábbi tagjai megosszák tapasztalatukat és szakértelmüket az egyetemekkel. A program keretében az egyetemek Európa-szerte fogadják a volt EP-tagokat, akik többek között tantermi előadást, továbbképzést tartanak, minikonferencián vesznek részt. Az SZTE 2016 februárjában másodszor pályázott sikeresen a programban való részvételre.

Teresa Domingo Segarra spanyol állampolgárságú, spanyol, európai és globális színtéren egyaránt aktív szakpolitikus … 1989-1994 között volt az Európai Parlament tagja, a Parlament nők jogaival foglalkozó bizottságának alelnökeként dolgozott. Az 1990-es években nemzetközi színtéren, kiküldetések és megbízatások formájában küzdött a nők egyenjogúságáért, többek között Pápua-Új-Guineában és Botswanában. A témában kutatásokat is végez, konferenciákon ad elő, és rendszeresen publikál, spanyol és angol nyelven.- Áll az egykori képviselőnőről megjelentetett hivatalos közleményben. Mindenképpen autentikus személyt hallhattak tehát az érdeklődők.

A november 30-i előadásának témája kifejezetten a fiataloknak szólt, hiszen különösen a lányok tekintetében elsődleges érdeklődési téma az esélyegyenlőség, akár a munkahelyen, akár pedig az élet olyan területein, ahol ennek helye lehet. Mit gondoltak erről pár évtizede, és hogyan állnak ehhez hozzá ma a fiatal lányok? Érdekes lehet ez már csak azért is, mert Szegeden is mint egyetemi városban számos, különböző kultúrákból érkező külföldi fiatalt látni. Ők miként viszonyulnak ehhez a kérdéshez? Ezen felül pedig, akármennyire is női témáról beszélünk, fontos a kérdés a férfiak számára is, hiszen az ő szempontjukból sem mindegy. Vannak-e elvárásaik? Toleránsabbak-e ebben a kérdésben, mint apáink, és különösen nagyapáink? Ezek mindenféleképpen érdekes kérdések, még azoknak is, akik nem mélyednek el a női egyenjogúság, a feminizmus világában.

Hallgassák meg interjúnkat  Teresa Domingo Segarra-val. a riporter Boros Tamás, a szinkrontolmács dr. Pelle Anita.