Ez itt az FM 103,5 Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös műsora a Tudomány Hősei Kocsis Vilmossal. Mai vendégünk Dr. Csont Tamás biokémikus.

Hogyan lettél te szívet kutató ember?

Tulajdonképpen én vidékről származom, ha szabad így mondani és Szegedre középiskolás koromba kerültem a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba még annak idején. Kémia tagozaton végeztem a tanulmányaimat, és az érettségit követően végül is úgy döntöttem, hogy az orvosi egyetemre próbálom meg beadni a jelentkezésemet, és mivel sikerrel felvettek így itt folytattam az egyetemi tanulmányaimat. Viszonylag korán, tehát már a középiskolai évek során is engem érdekeltek nagyon a gondolkodtató kihívások, problémamegoldások. Hál istennek olyan környezetbe kerültem az egyetemi évek során is, ahol ezt tovább lehetett folytatni. Másod éves koromban találkoztam az akkori mentorommal, akinek a csoportjához csatlakoztam és ott betekintést nyerhettünk a hallgatók szintjén a kutatási munkáknak a kivitelezésébe. A csoportnak az érdeklődési területe a szívizom alkalmazkodási képességének a vizsgálata volt elsősorban. Itt kezdtem el dolgozni. Egész egyetemi tanulmányom során nagyon vonzott ez az irányvonal, ezért a végzést követően ahelyett, hogy klinikai irányba folytattam volna tovább a képzésemet inkább a kutatási irányzatot választottam. Egy PHD ösztöndíjat sikerült elnyernem. Ezt követően 4 év múlva sikeresen megszereztem a PHD fokozatot. Ahogy a klasszikus kutatói pálya során szinte alap követelmény egy 2,5 éves külföldi tanulmány utat tettem Kanadában az Albertai Edmonton városában, ahol a szív kutatásokat folytattuk. Ezt követően tértem vissza Szegedre a biokémiai intézetbe, ahol jelenleg is docens ként tevékenykedem.

Mi volt a tapasztalatod a külföldi út során? Mennyiben más a kutatás és a módszerek?

Külföld nagyon sok tekintetben fel tud mutatni olyan előnyöket, amelyeket a hazai kutatólaborok többsége nem. Hál istennek, azért egyre több kivételes csoport van itthon is, akik olyan színvonalú infrastruktúrát és olyan színvonalú projekteket tudnak biztosítani, amelyek versenyképesek nemzetközi szinten a külföldi kutatókkal…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kérem kattintson az alábbi linkre: