Ez itt a Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió Kincskereső című műsora Varga Mártával. A következő egy órában az emberi kitartásra és elszántságra, mint kincsre mutatunk példát.
Egy makói könyvelő 2 éve eldöntötte, hogy extrém kiadásokra adja a fejét és tavaly a Himalája egyik 6000m-es csúcsát meg is hódította. A fizikai és lelki megpróbáltatásra való felkészülés során pedig végigjárta a 870km-es El Camino útvonalat 32 nap alatt. Mai vendégünk Kerekes Éva két gyermekes édesanya, aki az Alföld tengersík vidékén lett hegymászóvá. Az új évhez kapcsolódó sztereotípia, hogy fogadalmakat teszünk, aztán vagy betartjuk, vagy nem. Ritka az olyan erős elszántság, mint ami a makói Kerekes Éváé volt. Nagyjából 2-3 évvel ezelőtt amikor eldöntötte, hogy próbára teszi magát.

Hogyan aposztrofáljunk téged? Te most könyvelő vagy hegymászó vagy? Minek érzed inkább magad?

Én változatlanul könyvelőnek tartom magam. Nyitottunk egy weblapot Hegymászótanonc néven. Mivel én egyelőre csak tanulom a hegymászást, így még nem tartom magam igazi hegymászónak.

Hány országban, hány hegyet és milyen magasságokat hódítottál meg ebben az évben?

2016 egy nagyon kalandos év volt. Hat ország 11 csúcsát sikerült meghódítani. Ezek közül az egyik legmagasabb a nepáli Kala Patthar 5550m-el. Európa legmagasabb pontja 5642m-el az Elbrusz és most ősszel sikerült visszajutnom Nepálba, ahol a Mera Peak 6476m-es csúcsára sikerült feljutni.

Meg tudnád e fogalmazni, hogy akkor, amikor még nem tudtad, hogy mit jelent a hegymászás miért döntöttél amellett, hogy neked erre szükséged van? Mi vonzott ebben?

Nagyon egyszerű erre a kérdésre a válasz. Én 2014-ben végigsétáltam az El Camino 830km-ét 32 nap alatt, és az első és utolsó egyharmad hegyvidéken keresztül vezetett. Nagyon tetszett és nagyon élveztem a hegyi levegőt meg a hegyi klímát. Amikor haza jöttem egy makói autószerelővel sikerült erről beszélgetnünk, aki előző évben járt az Everest Base Camp-be, és kölcsönösen megerősítettük a másikat arról, hogy…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: