2000-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Hatodik érzék című amerikai filmet.

Vajon lehet-e tudományként tekinteni a parapszichológiára?

Vajon lehet-e tudományként tekinteni a parapszichológiára?

Az emberi érzékelés formájában öt módon tájékozódik el az őt körülvevő materiális valóságban. A szaglás, tapintás, ízlelés, hallás és látás viszont nem fedi le teljesen világunkat. Hatodik érzéknek nevezték el a tudósok az érzékelés egy nem kézzel fogható formáját, amit a tudat vezérel. Angol kifejezéssel élve ez az extraszenzorális percepció. Az 1930-as években Amerikában kutatók parapszichológiaként rögzítették a hatodik érzék által megtapasztalható valóság vizsgálatát. Természetesen a tudat által letapogatott és megsejtett vagy megérzett jelenségek tudománya a legtöbb pszichológus szakember szemében nem minődül tudománynak és a parapszichológiát puszta szellemidézgetésnek tartják. Azt viszont senki sem tagadta, hogy az emberiség életében már a kezdetektől fogva jelen van egyfajta érzékenység a nem tudott dolgok iránt. Ez a kíváncsiság hajtja azokat, akik a témával foglalkoznak és újabb és újabb elméleteikkel zavarba ejtik a világot.

M. Night Shyamalan filmrendező korszakalkotó filmjének, a Hatodik érzéknek témáját ebben a homályos világban jelölte ki.

A kisfiút alakító Haley Joel Osment a Hatodik érzék c. filmben

A kisfiút alakító Haley Joel Osment a Hatodik érzék c. filmben

Dr. Malcolm Crowe híres gyermekpszichiáter, aki a legtöbb esetben sikerrel járt a szorongó fiatalok kezelésében, ezért elnyer egy rangos díjat. A díjátadó után hazatér feleségével, de egy régebbi páciense betör a házba és rálő az orvosra.

Egy évvel később térünk vissza hozzá. A pszichiáter élete ekkorra holtvágányra futott, feleségével teljesen elhidegültek egymástól. De egy új eset új reményt is hordoz magában, ha Crowe segít a fiún talán nem érzi elhibázottnak karrierjét. A fiú édesanyjával él és súlyos szorongások és kényszerképzetek gyötrik, melyekről anyja azt gondolja, hogy amiatt vannak, hogy az iskolában bántják. A pszichiáter feltűnik a fiú életében és egy rémisztő nap után a kórházba került gyermek elárulja neki, hogy ő igazából halottakat lát. Crowe diagnózisában a súlyos skizofrénia fiatalkorban megjelenő változatát állapítja meg a gyermeknél. Nem tud segíteni rajta. De egy véletlen folytán olyat tapasztal, ami visszatereli a fiúhoz és hinni kezd neki. Együtt indulnak el a halálra rémült gyermek titkainak megfejtése útján.

Hatodik érzék

Hatodik érzék

A Hatodik érzék megjelenésekor óriási mozisiker volt. Az emberek tömegei elözönlötték a vetítőtermeket, hogy borzongjanak a szellemhistórián. A szellemekkel kapcsolatba lépő kisfiú története a kezdeti hátborzongató jelenetei és végének megdöbbentő fordulata révén az év legnagyobb sikere lett. Új ágat indított el a horrorfilmen belül, azt melyben a szellemek nem mindig bántó szándékkal érkeznek egy ember életében, hanem segítséget kérni vagy segíteni. A rendező a parajelenségek filmrevitelével egy olyan pontra tapintott, mely minden embert megindított és felkavart. Szakmailag is elismert filmet alkotott, melyet 6 fontos kategóriában jelöltek Oscar-díjra, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv díjára. Ezek mellett a kisfiút alakító gyermek is versenybe szállt az aranyszoborért valamint az édesanyját alakító Toni Colette is esélyes volt a legjobb női epizódszereplő díjára.

A Hatodik érzék meglepően félelmetes és drámai alkotás, mely széles közönséget képes volt lenyűgözni korában és ugyanígy nyűgöz le ma is mindenkit, aki megnézi.