Már 80.000, sőt, e sorok leírásakor már nyugodtan kijelenthető, több mint 80.000 látogatója van 2016. június 25-e óta a szegedi Pompeji Kiállításnak. A következő interjúban Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója, valamint a szerencsés nyolcvanezredik látogatók szólalnak meg. A többes szám nem véletlen. A jeles alkalomból több jó hírrel is szolgált a város, valamint a Múzeum vezetősége.

Meghosszabbítják a szegedi Pompeji-kiállítást: sikerült megegyezésre jutni a Nápolyi Régészeti Múzeummal, így a különleges kollekció 2017. március 5-ig Szegeden marad. Talán ez a legjelentősebb és legfontosabb hír, amit bejelentettek még december 22-én a Móra Ferenc Múzeumban, azaz a Kultúrpalotában, a Pompeji kiállítás különleges sajtótájékoztatóján, ahol köszöntötték a nyolcvanezredik látogatókat, egy egész iskolai osztályt.

Szerencséje volt, nem csak az osztálynak, hanem a köszöntőknek is, ugyanis valódi érdeklődőket sodort oda a véletlen nyolcvanezredeikként. Az interjúban hallható, a lányok érdeklődnek a történelem iránt, akad is kedvenc korszakuk, témájuk, nem “elveszett, érdektelen lelkekről” volt tehát szó a kiállításon. Ez az érdeklődés az osztály két tanulójával készített interjúból is kihallatszik.

Nekik is lehet tehát hinni, hogy a Pompjei kiállítás kiváló kikapcsolódást nyújt. Mert a fiatalok őszinték, és kíméletlenül letennék valami ellen a voksukat, ami rossz. A Pompeji kiállítást e sorok írója is csak a legnagyobb nyugalommal tudja ajánlani, mint az ókori életmód és kultúra iránt szenvedélyesen érdeklődő ember.

A Móra Ferenc Múzeum három épületében látogatható a kiállítás: A Kultúrpalotában az időszámításunk szerint 79-ben bekövetkezett katasztrófával és a mindennapok hétköznapi életével ismerkedhetnek meg. A Fekete házban a gladiátorokkal, a különböző étkezési és temetkezési szokásokkal ismerkedhetnek meg a kedves vendégek, sőt, korhatárosan ugyan, de a vöröslámpás házak ókori római elődeit is megtekinthetik, természetesen “belső építészeti szempontból” a megfelelő kort elért kíváncsi szemek. A Kass Galériában pedig megtekinthető „Az Alföld barbárjai” című régészeti tárlat, mely a pompeji katasztrófa időszakát mutatja be, de a helyszín ezúttal nem az Appenini félsziget déli része, hanem Csongrád megye pusztasága.

fotó: szegedma.hu