2006-ban ezen a napon mutatták be a Megszállottság című film DVD-változatát.

Robert De Niro a Szia, Anyu! című De Palma filmben

Robert De Niro a Szia, Anyu! című De Palma filmben

A film rendezője, Brian De Palma fantasztikus karriert tudhat maga mögött. Az 1960-as években Új-Hollywood egyik ifjú üdvöskéjeként tűnt fel és már korai filmjeivel, az Üdvözletekkel és a Szia, Anyu!-val felhívta magára a figyelmet. Egy olyan rendezői attitűdöt képviselt, melynek két fontos eleme volt: a nagy elődök tisztelete és az európai filmkészítési újítások behozatala az amerikai filmbe.

Ezekre a törekvésekre a legjobb példái a 70-es és 80-as években készült filmjei voltak. A sebhelyesarcúban a dokumentarista felvételekkel és az erőszak explicit ábrázolásával kísérletezett, az Aki legyőzte Al Caponét című filmjében megidézi Szergej Eisenstein Patyomkin páncélos filmjének híres lépcsőjelenetét és Ennio Morricone európai zeneszerzővel dolgozik. Az európai újhullámos trendeken kívül Hitchcock iránti rajongása hatott legerőteljesebben munkáira. Ez a felnézés mesterére olyan De Palma klasszikusokat szült, mint a Nővérek, a Carrie, a Gyilkossághoz öltözve és a Megszállottság.

Megszállottság

Megszállottság

A Megszállottság története 1959-ben kezdődik Amerikában, ahol egy üzletember boldogan él feleségével és lányával, de a családi idillt tragédia szakítja szét, a feleséget és a kislányt elrabolják, a rendőrség elhibázott túszmentő akciója miatt mindketten meghalnak. A férfi teljesen összetörik az események hatására. 20 évvel később térünk vissza hozzá, amikor Olaszországban bolyong. Itt találkozik egy nála jóval fiatalabb lánnyal, aki a megszólalásig hasonlít a volt felségére. Szerelmes lesz a lányba és ő is viszonozza a férfi érzéseit, így boldogan mennek vissza az Egyesült államokba. A közös életük felhőtlennek látszik, de az esküvő napján ugyanolyan körülmények között elrabolják a leendő arát.

A rejtélyes nő a Gyilkossághoz öltözve című filmben

A rejtélyes nő a Gyilkossághoz öltözve című filmben

De Palma még korábban a Nővérek esetében több Hitchcock film modelljét gyúrta egybe, a Gyilkossághoz öltözve című filmben a Hitchcock-féle Psycho parafrázisát adja. A Megszállottság alapötletét a Szédülés című filmklasszikus adta De Palma számára. A Szédülés ma is úgy él a köztudatban, mint az a bűnügyi film, melynek az egyik legfelkavaróbb csavar található a végén. De Palma ehhez szeretett volna hű lenni, mikor megrendezte a Megszállottságot. Mind a történetvezetésében, mind a fordulatokban és a zenében is hű maradt mesteréhez, Hitchcockhoz.

A Megszállottság De Palma legjobb munkái között foglal helyet és esetében szó sincs nagy elődök szolgai másolásáról, inkább újrateremtés, modernizálás hajtotta végig a karrierje folyamán és azért tudott megmaradni mindig kultikus rendezőként, mert ezt az attitűdöt megőrizte napjainkig filmjeiben.