Egy nemrég megjelent hír szerint 2017-ben 30%-kal is emelkedhet a kenyér ára. Darabos Gábor, kisteleki pék, a Pékszövetség alelnöke világít rá az okokra, elmondása és számítása szerint az áremelkedés nem fogja jelentősen megterhelni a családok pénztárcáját, az ágazat dolgozóinak azonban létérdeke. A riporter Boros Tamás.

A pékszakmában minden évben volt bérfejlesztés, béremelés, de ez mindig az aktuális törvényeknek megfelelően, általában az inflációhoz igazodva, vagy azt csak kevéssel meghaladva történt. Ez semmire sem volt elég, a tömeges elvándorlás a szakmából, és kivándorlás az országból nem csökkent. Ennek egyenes következménye a folyamatos munkaerő hiány ebben a szakmában is. 2017-re előrevetítve 25%-os szakmunkás bérfejlesztés néz ki. A pékszakmában pedig óriási az élőmunka, illetve a szakmunkás igény. Ezen költségek emeléséhez, ezek kigazdálkodásához pedig árakat kell emelni.

Hogy ez mennyit jelent? Darabos Gábor elmondása alapján ez egy kenyérnél 50 Ft-ot, és ha ehhez hozzávesszük azt, hogy egy személy 60-70 kilogramm kenyeret eszik meg egy évben, könnyen kiszámolható, hogy ez 3000-3500 Ft egy évben. Ez körülbelül 3 doboz cigaretta ára. Ha így nézzük, ez valóban nem nagy áldozat. Az a meglátása, hogy az áremelkedés, és annak mértéke egyaránt túlmagyarázott dolog, a kelleténél jobban fel van kapva.

A mérleg másik serpenyőjében ugyanis jövőképet tudnak mutatni a fiataloknak, azt, hogy van perspektíva ebben a szakmában, érdemes benne dolgozni. Nem utolsó sorban arról van szó, hogy igen nagy részben magyar termékről beszélünk, az aratástól kezdve egészen a polcokra kerülésig. Ez sem elhanyagolható.  Az már riasztóbb lehet, ha erre rárakódnak a kereskedelmi árak. Szakképzett bolti eladókból ugyanúgy hiány jelentkezik.

Van még egy dolog, ami nem titok, és Darabos sem rejtette véka alá véleményét. Az albán pékségek helyzete ez. Meglátása szerint nem egyenlő feltételekkel dolgoznak. Itt arra tért ki, hogy míg egy hagyományos magyarországi pékségben bejelentett, minden szempontból legális munkavállalók dolgoznak, addig elmondása szerint ezekben az albán pékségekben ez országosan nem mindenütt igaz. Valahogy azonban más az ő ellenőrzési szintjük, amit sem ő, sem a szakma nem ért.

Összességében ezért várható mintegy 30%-os áremelkedés 2017-ben a kenyerekre vonatkozóan.

Boros Tamás

Fotó: Magyar Pékszövetség