Ez itt a Civil Hang Stúdió Tudomány Hősei című műsora Kocsis Vilmossal. Mai vendégünk Dr. Gallér László nyugalmazott egyetemi tanár, professzor emeritus.

Mit jelent ez, hogy professzor emeritus?

A professzor emeritus egyszerűen csak annyit jelent, hogy a nyugdíjas professzorok közül néhány megkapja, azt a megtisztelő címet hogy professzor emeritus lehet vagyis, hogy kapcsolatban maradhat az egyetemmel, Alma Materrel, lehetnek külső szerződései és kutatgathat.

Ebből is látszik, hogy ez egy mély kapcsolat. Hogyan kezdődött?

Ahhoz az kell, hogy az ember legyen beteg. Én eltörtem a  karomat 12 éves koromban. Sokat kellett otthon lennem, mert súlyos törés volt és kerestem könyveket, hogy mit is olvasgassak. Akkor találtam egy madarász könyvet otthon, Homoki Nagy Istvánnak a Szárnyas Vadászmesterek című könyvét. Ekkor beleszerettem a ragadozó madarakba és így kezdődött az egész.
De hogy miért volt otthon könyv? Természetesen édesapám is biológus volt. Biológia-kémia tanár és botanikus volt, sőt apai nagyapám is a növényekkel foglalkozott, bár ő kertész volt. Zenta város főkertésze. A zentai Városligetet ő tervezte. Számos délvidéki városban parkokat, ligeteket tervezett, úgyhogy elég messziről jön. Még volt egy madarász nagybátyám is. Van két gyermekem és mind a kettő biológus és egy épületben dolgozunk velük.

Az általános iskolában gondolom ez már megmutatkozott és a tanárai is felfigyeltek erre.

12 éves koromban kezdtem el szeretni a madarakat és a biológiát. Innentől kezdve voltak olyan tanárok, akik figyeltek rám, de inkább csak a középiskolában. Később kialakult egy gárda, egy véletlen összejövetelből. Emésztőrendszeri problémáim voltak és a Gyermekklinikára kerültem be, ahol volt egy szívizom gyulladásos gyerek. Rákérdeztek, hogy “Te meg mit olvasgatsz?” mondom “Ez téged úgysem érdekel.” Pátkai Imre Ragadozó Madaraink című könyve volt nálam. “Ez hogy engem nem érdekel?” Ez volt a Molnár Gyula.
Ez 56′ tavaszán volt és azóta vagyunk barátok. Együtt jártunk madarászni. Akkor ilyen fiatal srácokból össze állt egy kis madarász érdeklődésű team…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: