A Démétér Alapítvány egy olyan civil szerveződés, melyet azért hoztak létre, hogy támogatni tudják a csontvelő transzplantációra váró gyermekeket a mindennapokban. Ezek a gyermekek az egész ország területéről kerülnek a Démétér Házba, mely nem szigorúan vett kórházi környezetet jelent, hanem egy családias otthont, ahol a szülőkkel együtt lakva és az ő állandó személyes jelenlétük mellett tudnak megbirkózni a betegséggel. A Csontvelő Transzplantációs Osztály, mint a Démétér Alapítvány szülőatyja abban vállal folyamatosan szerepet, hogy az alapítványon keresztül fejlesszék és tovább bővítsék a Démétér Házat, hogy még több gyermeknek legyen lehetősége a család segítségével és vigyázó szemével kísérve gyógyulni. A másik fontos pont, amiért a Démétér Ház működése jól bizonyított az nem más, minthogy a kórház közelsége miatt, ha bármilyen orvosi jelenlétet igénylő eset merül fel a kezelőorvos 5 percen belül a helyszínre tud sietni a kórházból. A Démétér Házban jelenleg 9 lakrészben tudják fogadni a betegeket, de sajnálatos módon az élet azt mutatja manapság, hogy egyre több gyermeknek lenne szüksége elhelyezésre a Démétér Házban.

A Démétér Alapítvány a ház szűkössé válásának okán kezdeményezett új akcióba, “Kell egy ház!” címmel. Ez egy olyan fotókiállításon keresztül történik, mely vándorkiállításként járja az országot. A fotókon keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek a ház hétköznapi életébe, megérthetik hogyan élnek azok a gyermekek, akik az életükért küzdenek nap mint nap. A képeket Koszticsák Szilárd a Magyar Távirati Iroda fotósa készítette, aki több hétre beköltözött a Démétér Házba és az osztályon töltött idő alatti tapasztalatait rögzítette ezeken a rendkívül erős hangulatú képeken. Egyszerre mutatják be a kétségbeesést, a félelmet, de megjelenik rajtuk a remény is, mely a szülők és a gyermekek sajátja, akik a legszörnyűbb és legszomorúbb helyzetekben is hordozzák az újjászületés lehetőségét.

A vándorkiállítás Szegedről indult és a következő állomása Mórahalom lett, ahol a városházán volt megtekinthető. Olyan helyszíneket keresnek a képeknek, ahol sok ember megfordul, a képek közöttük lehetnek.

Rádiónknak az alapítvány képviselője, Szabó Bálint ügyvéd nyilatkozott, működésükről, céljaikról és a jövőbeli tervekről, melyek között az országosan gyűjtött adományokból egy második számú Démétér Ház kerülne megépítésre.

Ezt követően Mórahalom város polgármestere, Nógrádi Zoltán nyilatkozott rádiónknak a kezdeményezésről és arról, hogy a segítségnyújtásban milyen szerepe van az erős helyi közösségeknek.