Mintegy 30-40 százalékkal nőtt meg a hajóforgalom a Tiszán annak köszönhetően, hogy tavaly júliusban határátkelő nyílt a folyón. Így nincs akadálya annak, hogy hajóval keljünk át az országhatáron Szerbia felé. Egyelőre Szegedről Magyarkanizsára kirándulhatunk hajóval, de akár Csongrádtól Titelig is hajózhatnánk, ha valaki üzleti lehetőséget látna benne. A határátkelő fontosságáról és a továbblépés lehetőségeiről tájékoztatott Csókási Eszter, a Duna-Kőrös-Maros-Tisza Eurorégiós fejlesztési ügynökség ügyvezetője.

A digitális kultúra és az évszázados örökség megőrzése nem áll távol egymástól, sőt kifejezetten jól házasíthatók, ha hozzáértők segítségével kutatjuk és tesszük közzé szűkebb és tágabb környezetünk kincseit.
Az Örökség- Kultúra Oktatási E- Könyv- és tudástár a www.sulinet.hu felületén olyan elektronikus multimédiás tárhely, amely bárki számára elérhetővé, közkinccsé tudja tenni a kulturális, történeti, néprajzi, irodalmi információkat. Ezek gyűjtését fiatalok végzik egy szakemberekből álló csoport vezetésével. Erről tájékoztatta a Civil hang Rádiót Barna Gábor projektvezető.

Betyárromantika a kortárs irodalomban: könyvbemutatóra készül december 13-án, a szegedi Bene Zoltán. A tucatnyi kötettel bíró szerzővel “Az ​érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai” című pikareszkjéről beszélgettünk, amelyből kiderül, hogy ez a Rózsasándor nem az a Rózsa Sándor…

Nagybeteg kisgyermekek érdekében végez a gyógyító és támogató munkát a Démétér Alapítvány, ezt is bemutatja az a vándorkiállítás, amely Szegedről indult megyei körútra. A tárlat célja, hogy egy olyan széleskörű társadalmi összefogást teremtsen, amely révén jövőre bővíteni a tudják a Démétér Házat, ahol a csontvelő-átültetésen átesett, és így szoros orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik lakhatnak térítésmentesen. A bővítéshez 100 millió forintra van szükség. A kiállítás szervezője, Szabó Bálint az alapítvány törekvéseit ismertette.

 

A teljes műsor itt hallható: