Ez itt az FM 103,5 Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös műsora a Tudomány Hősei Kocsis Vilmossal. Mai vendégünk Dr. Gál Tamás, adjunktus az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék vezető helyettese.

Mi volt az, ami a meteorológiához, egészen pontosan a klimatológiához vezette?

Ez egy hosszú történet. Az elejénél kezdve a tanulmányaimat a Szegedi Tudomány Egyetem földrajz szakán kezdtem el. Az első év végén az egyik oktatóm megemlített egy lehetőséget, hogy be lehet csatlakozni egy városklimatológiai célú mérési kampányba, ami elég régen volt. A lényege az volt, hogy egy autóra szerelt műszerrel kellett éjszakánként a városba mérni és ebből lehet kihozni, hogy a városok mennyivel melegebbek az éjszaka. Gyakorlatilag ebbe a mérési kampányba sikerült nekem becsatlakozni és belefolytam ebbe a fajta vizsgálati témába, ami egyre jobban kezdett érdekelni. Később azon találtam magamat, hogy tudományos diákköri dolgozatot írok a témában, majd utána doktori képzésben találtam magam és végül annak a tanszéknek a alkalmazottjává váltam, ahol jelenleg is dolgozom.

 

Mikor fogant meg, hogy egyáltalán a meteorológia, az éghajlat, az időjárás érdekli?

Egyfajta érdeklődésem az nyilván volt korábban is. Ami sokat jelentett a szakmámba kerülés szempontjából az már általános iskolában jelen volt. Főleg ugye földrajz órán tanulhat ilyet az ember és ott lenyűgöztek ezek a folyamatok. Ennek megfelelően a középiskolában humán szakra mentem el a Radnótiba, ahol volt egyfajta változás. Gyakorlatilag a humán szak elvégzése arra volt jó, hogy megtudjam hogy ez nem az én világom. Mindig az osztálytalálkozókon szoktunk viccelődni egyik barátommal, padtársammal, hogy mi ketten kerültünk a természettudományi szférába bele. Ő informatikus lett, én pedig földrajz és klimatológiai irányba helyezkedtem el. Voltak itt azért korábban csavarok, de nyilván ez a fajta érdeklődés ez folyamatában alakult ki.

Lássuk be nem egy tipikus humánus irány a földrajz, illetve az éghajlattan, de ezt az időszakot, amit a természettudományoktól távol töltötted…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: