Egy különleges premier előtti bemutatón jártunk, Bereczki Csaba, Soul Exodus című filmjének vetítésén a szegedi Belvárosi Moziban. a következőkben a rendezővel készített interjút hallhatják. A riporter Boros Tamás.

A Soul Exodus, lélek-kivándorlást jelent, körülbelüli fordításban. Ha egész pontosak akarunk lenni, az exodus szó kivándorlást jelent, amelyet használtak a zsidó népnek az egyiptomi fogságból való szabadulásakor ugyanúgy, mint a második világháború utáni kivándorlásra, amely a mai Izrael állam létrejöttét eredményezte. A szó jelentése viszont most semmiképpen sem a 20. századi eseményre utal.

Bereczki Csaba zenés dokumentumfilmjéről van szó, melynek középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A filmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – keresik saját maguk gyökereit, önmaguk zsidó identitását. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra, írják a film készítői. Hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Adott ugyanis egy olvasztótégely, az Egyesült Államok, mint ország, ahol sokan leltek (új) otthonra. Ezen felül adott egy identitás, ami jelen esetben a zsidóság, egy klezmer zenei bandán keresztül, hogy pontosak legyünk. A két, tehát az ókori, és a filmbéli exodusban is fellelhető némi hasonlóság: Egy országból indult el a vándorlás, még hogyha az egyiptomi rabszolgaságot természetesen nem is vethetjük össze az Egyesült Államokbéli élettel. Viszont mindkettőben ott a kényszerűség, hogy nem természetes körülményként jött létre az a helyzet sem, ami miatt ott kezdődött el életük, ahol. Hiszen minden vándorlás valamilyen kényszerhelyzetből jön létre. Beszéljünk bármilyen történelmi helyzetről, történelmi közösségről, faji vagy vallási identitásról is. Mert most éppen a zsidó identitás a téma, de megnézvén a filmet, a legfontosabb dolog, ami eszembe jutott: Tulajdonképpen emberek vagyunk. Az őseink múltjával és a saját múltunkkal, szokásainkkal. De emberek vagyunk, akik szeretünk zenélni, élni, szeretni, és nem utolsó sorban emlékezni. Hiszen, ahogy Kennedy elnök is mondta, mindannyian ezen a kis bolygón élünk. Kortól, nemtől, vallástól függetlenül. Éppen ezért lehet szeretni azt a féle sokszínűséget, azokat a változatos történeteket, amiket a Soul Exodus bemutat. A filmet mindenféleképpen érdemes megnézni. Megismerni a zsidó identitás egyéni történeteit, és egy kicsit elgondolkodni a sajátunkon is.

Plakát: Soul Exodus/Belvárosi Mozi