Ez itt a Civil Hang Stúdió Spoiler című műsora Vadász Jánossal.

Ma adásunkban egy viszonylag új technikai sportot mutatunk be kedves hallgatóinknak. A bemutatásból majd kiderül, hogy ebben az esetben is olyan sportról beszélhetünk melyhez nem szükséges különleges képességek birtokába kerülni. Ez a motorsporton belüli sportág nem más, mint a quad sport, ami jellegénél fogva tömegsport tevékenységnek is felfogható.

Mai műsorunk tárgya az, hogy megismertessük a hallgatókkal ennek a sportnak a szervezetiségét és a további szándék az, hogy beszélgessünk konkrétan a technikáról, a műszaki dolgokról.
Ebben Rácz Ferenc lesz segítségünkre.

Mi vitt rá téged arra, hogy megpróbálkozz egy quad nyergében megülni?

Ez az amatőr rallyzásról indult. Kezdetben átalakított utcai autókkal hobbi és félig verseny szinten. Utána átmentem a kétkerekű crossmotor enduro kategóriába. Adott élményt, de nem olyan nagyot.
Mindenféleképpen nem egy kínai quadot szemeltünk ki, hanem amit mások is mondanak, hogy jól bevált ez az LTZ sport quad. Innen indult. Először estünk-keltünk, mert teljesen más a motorozása ennek.

Te kipróbáltad elég széles körét ennek a dolognak így van viszonyítási alapod. Azt mondod, hogy volt rallycross autó, volt crossmotor enduro és most önmagában a quad. Hogyan tudnád elhelyezni egy képzeletbeli dobogón ezeket a műfajokat?

Onnan szeretném kezdeni, hogy aki autót szeret vezetni annak mindenféleképpen ez egy nagy élmény. Például aki szereti csúsztatgatni az autónak a hátulját annak maximálisan ezt az élményt adja vissza, csak kicsibe és kezelhetőbb verzióba. A motorral egy egyensúlykieséssel már úgy érzed, hogy nyilvánvalóan eldobod a motort. Sokan ezt cáfolják, hogy kezelhetetlen. Egyértelműen a kanyart az csúsztatni kell a sport quaddal. Van persze más kategória is.

Összességében te hogy érzed mihez áll közelebb a quad? A motorhoz vagy az autóhoz?

Nem lehet így összehasonlítani. Kormányzásilag, mint egy motort úgy próbálsz kormányozni illetve az autónak a 4 kereke azért mégis csak ezt az érzést adja le. Terepen sokkal stabilabbnak érzem, mint a motort….

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: