A közétkeztetési rendelet módosításával párhuzamosan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet “Élj könnyebben” elnevezésű egészségnevelő kampányt indít, hiszen a táplálkozás roppant mód kihat a gyermekek jövőbeni életére. Magyarország dobogós helyen van az elhízás tekintetében a világon, minden negyedik lány és minden ötödik kisfiú elhízott vagy túlsúlyos Magyarországon. A rendelettel mintát lehet adni a családnak is, hogy lehet egyszerre ízletesen és egészségesen is főzni.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az NMI háttér intézményeként felel a menzareform szakmai felügyeletéért a dietetikusok többféle szakmai szervezettel közösen próbálják összeállítani azt a közétkeztetési szóló rendeletet, ami a gyerekek egészséges táplálkozását igyekszik elősegíteni óvodai és középiskolai közétkeztetés során.

A kampányt teljesen rendhagyó módon építik fel, ennek keretén belül keresik Magyarország 50 legjobb és legmenőbb menzai ételét.

“Szeretnénk, hogy a gyerekek elmondják nekünk azt,hogy mi az amit szívesen fogyasztanak a menzákon és ezen a top 50-es listán szereplő ételek határozzák meg azt,hogy ki lesz 2016 közétkeztetője. Az a cég nyeri majd el a címet akinek a legtöbb étele szerepel ezen a listán.Szeretnénk,hogy ha a gyerek pozitívan állnának az általunk elindított reformhoz, szeretnénk meggyőzni a szülőket,pedagógusokat arról,hogy erre igen is szükség van de azt is tudjuk,hogy az ő támogatásuk és egyetértések nélkül nem fog menni.”- Dr. Tinnyei Mária  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kommunikációs vezetője.

A közétkeztetési rendeletben meghatározott célok  véghezvitelében egyik legfontosabb befolyásoló tényező a család. Ha a szülő otthon másképp főz, esetleg  nagyon sósan vagy cukrosan készíti el az ételt akkor értelmét veszti a kampány és a rendelet módosításáról muszáj az otthoniakat is meggyőzni, bevonni őket a projektbe.

Magyarország igen hátrányos helyzetben van, a gyerekek túlsúlyosak. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezetnek a fiatalok étkezési szokásaival kapcsolatosan van egy reform elképzelése. Magyarországon minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, nem fogyaszt elegendő zöldséget vagy gyümölcsöt, pedig az egészséges táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek fejlődésében.

A játékról részletesebb információt interjúnkban hallhatnak, aki nyilatkozik Dr. Tinnyei Mária Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kommunikációs vezetője.