Most 145 éve 1871. november 14 -én nevezte ki I. Ferenc József császár Gróf Andrássy Gyulát az
Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminiszterévé. Andrássy Gyula élete és tevékenysége előtt tisztelegve két adáson át a 19. századba vezetjük hallgatóinkat Képiró Ágnessel és Boros Tamással.

Történelmi utazásunkban segítségünkre lesz Pelyach István történész a Szegedi Tudományegyetem Modernkori Magyar Történeti Tanszékének oktatója, akinek kutatási területe a 19. századi magyar történelem.

Andrássy Gyula 1823. március 23 -án született Kassán főúri család sarjaként. Egészen fiatalon lépett a történelem színpadára. Hogy mikor is és hogyan illetve milyen szerepet töltött be a reformkorban azt megtudhatjuk Pelyach István tolmácsolásában.

A fiatal Andrássy Gyula 1844 -ben vett először részt saját vármegyéjének vármegyei gyűlésén. Itt kapcsolódott be a közéletbe. 1840 -es évek közepén járunk. Ez a reformkor szinte már végső stációja. Ekkor országgyűlést tartottak Magyarországon, amelyen igen komoly korkérdések feszegettek már a liberális reformer ellenzék tagjai. Az országgyűlési munkának mintegy előkészítése volt mindig a vármegyei munka, hiszen itt választották meg az országgyűlési követeket itt készítettek követutasításokat. Andrássy tehát 1944 -ben jelenik meg először vármegyéje országgyűlésén. Ezt követően azonban igen izgalmas pálya indul el a fiatal gróf életében, hiszen a verbális politizáláson túl bekapcsolódik a gyakorlati életbe is. Ez a korszak az, amely Széchényi István tevékenységének nyomán a gazdaság fejlesztését a gazdaság modernizálását indítja el. Például Andrássy is a saját körzetében részt vesz a Tisza szabályozási munkálatok előkészítésben és a tiszai gőzhajózás megszervezésében. Emellett Andrássy bekapcsolódik egy más közérdeklődésre számot tartó problémába is. 1940 -es évek második felében járunk. Elindul a vasútépítés Magyarországon és megalakul egy Vukovár-Fiumei vasúttársaság, amely Vukovárt akarja összekötni Fiumeivel a tengerparttal, és ennek kapcsán jön létre egy vállalkozási társaság. Ennek az életébe és munkájába is bekapcsolódik Andrássy. Tehát konkrét gazdasági tevékenységeket kezd el ő is kifejteni, mert felismeri azt, hogy az ország felvirágoztatásának alapja a gazdaság átalakítása.

A folytatásért kattintson a lenti linkre!
Következő heti adásunkban folytatjuk a beszélgetést Pelyach Istvánnal, Képiró Ágnessel és Boros Tamással.