Sokéves hagyományra tekint vissza a szegedi Tisza-parti Általános Iskola Görgey Artúrról elnevezett történelemversenye, mely idén is megrendezésre került október 28-án. A rendezvényre számos iskola csapata érkezett határon innen és túlról. A következő percekben az iskola igazgatónője, Schaller Györgyi nyilatkozott rádiónk riporterének a verseny hagyományairól, az idei évi nevezőkről és a lebonyolítás menetéről és bemutatja azokat a támogatókat, akik nélkül a verseny nem jöhetne létre évről-évre. 

Schaller Györgyit, a Tisza-parti Általános Iskola igazgatónőjét hallhatták, aki az idei Görgey Artúr történelmi versenyről beszélt. 

A következőkben Mikó Valér a Tisza-parti Általános Iskola történelemtanára, a verseny egyik szervezője nyilatkozott rádiónknak arról, hogyan néz ki a megmérettetés, mire számíthatnak a diákok, milyen nyeremények várnak a gyermekekre. Valamint kitért arra, hogy idén a lengyel-magyar tematika miatt miből készültek fel a diákok a versenyre.

Mikó Valért, a Tisza-parti Általános Iskola történelemtanárát, a Görgey Artúr történelmi verseny szervezőjét hallhatták. Nyilatkozatából kiderült, hogy milyen komoly előkészületek előzték meg a diákok és a felkészítő tanárok részéről is a versenyt.

A nagyszabású történelmi verseny természetesen nem jöhetett volna létre támogatók nélkül.  Több szervezet is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a megmérettetés rendben és biztos anyagi valamint szellemi háttérrel bonyolódjon le. Ezek között élen járt az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Meritum Kulturális és Művelődési Egyesület. Elsőként Dr. Horváth István Károlyné beszélt, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület elnöke, majd Murányi Gábor a Meritum Kulturális és Művelődési Egyesület elnöke szólal fel.

A Görgey Artúr történelmi verseny két támogatóját, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Meritum Kulturális és Művelődési Egyesület, elnökeit hallhatták.

Több mint 40 csapat érkezett idén a versenyre, köztük lengyelek és határon túli magyar csapatok is, valamint szegedi és csongrád megyei csapatok is részt vettek a rendezvényen. Két csoport felkészítő tanára és egy diák nyilatkozott rádiónknak; az első brigád Magyarkanizsáról érkezett a második csoport a Tornyosi Iskolából jött Szegedre.

Az előző hanganyagban a Görgey Artúr történelemversenyre érkezett csapatok tanárai közül nyilatkoztak rádiónknak, arról, hogy mit jelent nekik a verseny, hogyan készítették fel diákjaikat, mit várnak.

A verseny ideje alatt az iskola aulájában történelmi emlékekből berendezett kiállítást tekinthettek meg a diákok, Szanka József és a Meritum Egyesület gyűjteményéből.

A megmérettetés végül egyöntetű szegedi sikerekkel zárult: az első helyet a Radnóti Gimnázium csapata söpörte be, a második helyen az SZTE Gyakorló Gimnáziuma végzett és a harmadik helyre holtversenyben került a Tisza-parti Általános Iskola triója és a krakkói Julius Slowacki Gimnázium különítménye.