Nógrád megyei vendégi voltak  Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Csongrád megyei irodájának. Az iroda munkatársával együtt meglátogatták stúdiónkat is, és ha már itt voltak, arra kértük őket, ne távozzanak el nyom nélkül, meséljék el, mivel foglalkoznak Nógrád megyében, és milyen jó kulturális gyakorlatot szeretnének hazavinni Szegedről. Az alábbiakban Magné Szaitz Évát, az NMI Csongrád Megyei irodájának munkatársa, valamint két Nógrád megyei, ifjúsággal foglalkozó szervezet vezetője nyilatkozott nekünk. A riporter Boros Tamás.

A Nemzeti Művelődési Intézet országos illetékességgel rendelkezik, akik a helyi feladataikat megyei irodák szintjén látják el. Elsősorban helyi kulturális értékek ápolása, ezen értékeknek a legkisebb községekbe való eljuttatása. Ezt a feladatát sikeresen végzi Csongrád megyében, erről már mi is tudósítottunk, többször is. Jártunk kint Makón, Kisteleken, Ásotthalmon, Földeákon, és még számos egyéb más helyen.

Azonban itt nem állnak meg a feladatok, hiszen sokszínű ország, a különböző országrészek kultúrája, hagyományai, szokásai eltérőek. Egymás kulturális értékeinek megismerése pedig nem csak lehetőség, hanem feladat is. A kulturális értékekhez hozzátartozik az adott területen, településen élő és dolgozó civil szervezetek összessége, az ő tevékenységük.

Így jutottunk el 2016. október 24-éhez. Ezen a napon az NMI Csongrád megyei irodája vendégül látott néhány szervezetet Nógrád megyéből. A téma az ifjúsági egyesületek voltak, a jó példák bemutatása ezen szervezetek területéről.

A magunk részéről egy kis merényletet terveztünk a látogatók ellen. Arra gondoltunk, megszólaltatjuk Évát, és még 1-2 vendéget, meséljenek erről a mai alkalomról, egyesületükről, tevékenységükről. Kíváncsiak vagyunk rájuk mi is, és a hallgatóink is, Szegeden, a Dél-alföldön, valamint a Vajdaságban egyaránt. Végtére is, ezért lettünk Civil Hang Stúdió, mert érzékenyen, és hisszük, hogy értően tudjuk hallgatni, és továbbítani ezeknek a szervezeteknek a tevékenységét. Hallgassák Önök is sok szeretettel ezt a rövid kis bemutatkozást Nógrád megyei barátainktól, érdekes volt egy pár percben (amennyi idő jutott akkor nekünk) megismerni az ő nézőpontjukat, hogy vajon ugyanolyan, vagy más gondokkal küzdenek-e, mint a mi ismerőseink itt Csongrád megyében. Persze az sem mindegy, városról vagy kis településről beszélünk. Erről is szó lesz a lent hallható interjúban.