Ezúttal Clio a történelem múzsája egy 60 évvel ezelőtti eseményre 1956 október 16-ára repít vissza minket Képiró Ágnessel és Boros Tamással. Ezen alkalommal a MEFESZ megalakulása és szerepe lesz a téma, valamint megszólaltatjuk a szervezet egyik alapító tagját és fő aktivistáját Kiss Tamást.

Mi is az a MEFESZ?

A MEFESZ egy olyan egyetemi szervezet volt, amely Szegeden alakult meg, illetve egy felsőoktatási szervezet, ami a Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetsége néven futott. Ennek a rövidítése volt a MEFESZ.

Kiss Tamásról

Kiss Tamás 1934 -ben született. Idén novemberben ünnepli 82. születésnapját. Szegedre 1954 -ben került. Itt egyetemi tanulmányokat végzett előbb a tudományegyetem természettudományi később jogi karán. 1956 októberében alapító tagja volt a már említett MEFESZ-nek a forradalom első demokratikus ifjúsági intézményének. Később Budapesten majd Szegeden nemzetőr lett a forradalmi eseményekben, illetve a szabadságharcban – a szovjet bevonulásig. 1957 áprilisában letartóztatták és a MEFESZ-per elsőrendű vádlottja ként első fokon 8, majd 5 év börtönbüntetésre ítélték. Ennek következtében az egyetemről is kicsapták. Vácott börtönözték be, ahonnan végül 1960-ban szabadult amnesztiában. Később segédmunkásként, raktárosként, könyvelőként tudott elhelyezkedni. A jogi egyetemet 1976-ban levelező tagozaton tudta befejezni.

A beszélgetés alatt megismerhetjük a MEFESZ alakulásának körülményeit, továbbá azt, hogy hogyan épültek be az egyetemi hallgatók követelései közé azok a politikai követelések, amelyek az egész akkori magyar társadalom problémáit tolmácsolták. A későbbiekben arra is választ kapunk, hogy miért éppen a hallgatóság vagyis a felsőoktatási hallgatók aktivizálták magukat a forradalmat megelőző pár napban, illetve a forradalom kezdetén is.
Végül megtudhatjuk azt is, hogy Kiss Tamás szemüvegén keresztül a történet írás, hogyan kezeli az eseményeket és hogy a többi felsőoktatási intézmény hogyan fogadta a szegeden megalakult MEFESZ céljait továbbá milyen hatással volt rá a forradalom kirobbanása előtt a szervezet működése és követelései.

A következő műsorokban is egy-egy újabb aktualitásnak járunk utána kicsit mélyebben, közelebb hozva a történést és az embert a hallgatókhoz. Hallgassák meg Clio Üzenetei című műsorunk 2. adását.