3 évvel ezelőtt kezdett el a TASZ a Romaprogramon belül kifejezetten gyermekügyekkel foglalkozni. Ezek konkrétan olyan ügyek, ahol azt gondolják, hogy jogellenes a gyermekek kiemelése a családjukból. Diszkriminatív folyamat, ahogyan a többségében roma gyerekeket a szegénységük miatt kiemelik a családból.

A Romaprogram égisze alatt elkezdtek egy kampányt, amely szeptember 5-étől, szeptember 20-áig tartott. Kifejezetten a gyermekvédelmi problémákra helyezték a hangsúlyt. A ‘Hiányzó emlékek’ címet kapta ez a kampány. A cím arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy azoknak a szülőknek, akik elveszítik a gyermekeiket szegénység miatt, megmaradnak a közös családi események, élmények, amelyek pótolhatatlanok.

Kifejezetten azokra az esetekre koncentrálnak, ahol azért választanak el gyerekeket a szüleiktől, mert a család nagyon szegény. A különböző, országos kutatások számadatai alapján is látszik, hogy nagyon jellemző gyakorlat az, hogy még mindig súlyosan meghatározó a szociális ok a kiemelésben. Ennek az oka egy összetett kérdés. Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb része az, hogy Magyarországon sok ezer ember él nagyon mély szegénységben.

Jogsegélyszolgálatukba sok megkeresés érkezett, melyből nem mindegyiket tudják elvállalni jogi képviselettel is, viszont vannak számos olyan ügyfelek is, akikkel évek óta együtt dolgoznak. Ezen esetek egy részében a jogi képviseletük révén sikerült pert nyerniük, és a gyerekeket a családjukba visszahelyeztetni.

A ‘Hiányzó emlékek’ kampánynak van egy honlapja (hianyzoemlekek.tasz.hu). Ezen az oldalon online módon gyűjtöttek aláírásokat, valamint különböző nagyvásorokban települtek ki, hogy a járókelőkkel beszélgetve el tudják magyarázni, hogy miről szól a kampány. Az aláírásgyűjtés célja az, hogy minél több ember kifejezze azt a vágyát, hogy azért ne szakítsanak el gyerekeket a szüleiktől, mert szegények. Ezt a törvény is tiltja, valamint egy nagyon embertelen gyakorlatról van szó. Az aláírások szeptember 20-án átadásra kerülnek a miniszternek, átadva ezzel azt a tudást, hogy nagyon sok állampolgár támogatja ezt a kérést.

Szegeden megtörtént az aláírásgyűjtés. Nagyon sokféle emberrel/érzéssel/tapasztalattal találkoztak. Voltak nagyon támogató/érdeklődő járókelők, valamint nagyon sok aláírás gyűlt össze.