A cím nem elírás, még csak nem is beragadt Caps Lock gomb eredménye. A megfejtést Benkő Imola társulatvezető mondja el, ő volt stúdiónk vendége 2016. szeptember 20-án.

      A Homo Ludens – játékos embert jelent, illetve a játékos embernek a különböző projektjeit. Mi játékos emberként tartjuk magunkat is számon. Én azt gondolom, hogy ez mindenkiben ott van a hétköznapokban is, csak mindenkinél másként jön elő vagy van elnyomva éppen. Kérdés kinél mennyire tud felszínre kerülni.

Elsődleges célunk, hogy ezt a játékosságot meg tudjuk jeleníteni. Ez nem csak színházat jelent, hanem az idén már lesznek koncertjeink, és képzőművészeti alkotásokat is bemutatunk. S talán sikerül kicsit a film felé is elindulni, Kállai Ákosnak köszönhetően. A játékos ember nálunk a színházi, nevelési programjainkat is jelenti. Meglehetősen szerteágazó területeken vagyunk jelen, és remélem, leszünk is, még több helyen és helyszínen.

     Maradjunk kicsit a múltnál, hol láthattak titeket korábban a nézők?

     A városban több helyszínen is. A Reök Palotában, Bábszínházban, a Pinceszínházban, sőt a Régi Zsinagógában is. Nagy dolog, hogy végre lesz egy saját helyünk, ahol nem csak a saját programjaink lesznek, hanem vélhetően tudunk majd hívni vendégeket, vendégelőadásokat is.

A törzsmag, akikkel elindult ez a projekt az Szilágyi Szabolcs, valamint Kovács Gyula. Velük csináltuk először az első színházi nevelési célzatú előadásunkat, ez volt a „Vinka”, elsősorban felnőtteknek szóló játék. Ezt követően került be a csapatba Kállai Ákos, aki most végez a Színház és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakán. A színházi nevelési vonal nagyrészt neki köszönhető, bár én is drámatanár vagyok.

Gyula képzőművész, Szasza színész és rendez is. Azután jöttek a Gyüdi testvérek, Sándor és Eszter. Most Eszter – aki a zenéért felel – tud aktívabban részt venni, hiszen Sándor éppen apai örömök elé néz. Utolsóként került be Frank Tímea színész. Vannak még szervezőink is mint Zélity Dávid, aki rendezett is az „Akár akárki”-ben. Illetve Tóth Emese és Fehérvári Zsóka.

A társulattal kapcsolatos további információkért hallgassátok meg a 2016. szeptember 20-án, a Civil Hang Stúdiójában készült interjút.