Színházi est, valami plusszal

A Nézőpontváltó rákellenes színházi staféta program ötlete tavaly októberben merült fel a Pesti Magyar Színházban.  Még pedig úgy, hogy a „CHIOGGIAI CSETEPATÉ” premierje előtt Zalán János igazgató és Benkő Nóra egy pár perces figyelemfelhívást intézett a nézőkhöz a rákellenes hónap apropójából.

És innen jött az ötlet, hogy mi a „Rák ellen az emberért a holnapért” társadalmi alapítvány szervezésében – mert akkor még nem volt egyesület – delegál naka Semmelweis Egyetemről egy onkológust és egészüljön ki az ő kis duójuk dr. Borbényi Erikával. Le is zajlott ez a kis figyelefelhívás 2-3 percben, amit a közönség nagyon jól fogadott.

Ekkor én odasúgtam Zsuzsának – Dr. Tóthné Laczi Zsuzsanna a Nézőpontváltó Egyesület alelnökének, aki 26 éve a mellrák ellenes küzdelem egyik vezéralakja -, hogy mi lenne, ha ezt a figyelemfelhívást az év egy bizonyos napján minden színház megcsinálná 2016-tól.

–       Én Sári Edina ötletét fantasztikusnak találtam, hiszen ilyen nincs sehol, egyetlen országban sem. Van egy olyan mondás, hogy „a játék a gyermek művészete, a művészet a felnőtt játéka”. Ott ahol a színészek gondolatokat, érzelmeket adnak át, olyan rendhagyónak tűnik ez a csatorna, és ahol egészségnevelésre hívják fel az emberek figyelmét, ez nem csak mint ötlet fantasztikusa, hanem a figyelem-felhívásnak is egy egyedülálló eszköze.

–       57 színház csatlakozott ehhez az országos programhoz, a sorsolás úgy zajlott, hogy a Pesti Magyar Színházban volt egy bemutatkozásunk és ott az egészségnagykövetünk Kern András a Szegedi Nemzeti Színházat sorsolta ki. Én nagyon boldog vagyok, hogy Szeged befogadta ezt az estet. A színházba az emberek nyitott szívvel mennek, várnak valamit, és könnyebben befogadják azokat az élményeket, amelyek a színpadról érkeznek feléjük, tehát az általuk közvetített egészségfejlesztő információk is könnyebben célba találnak.