1957-ben ezen a napon született Nick Cave a legendás ausztrál rockzenész, dalszerző, énekes, regény- és forgatókönyvíró, költő.

Legnagyobb sikereit a zene világában Nick Cave and the Bad Seeds nevű zenekarával érte el, viszont igen sokoldalú személyisége révén belekóstolt az irodalom több területébe is. 1989-ben jelent meg eddigi leghíresebb és legjobb regénye És meglátá a szamár az Úrnak angyalát címmel. Az apokaliptikus környezetben játszódó regény színtiszta remekmű, az epikus regény egyik leggyönyörűbb példája, mely képes a legszebb szavakkal is ábrázolni a legocsmányabb és legfelkavaróbb dolgokat.

2005-ben tört be a filmiparba, mikor megírt egy forgatókönyvet Az ajánlat címmel.

A western műfaja filmben akkor már igen régóta kihunyt. A hatvanas-hetvenes évek spagetti western korszaka és az utána következő revizionista western próbálkozásai után nem nyúltak a témához igen sokáig.  Kevin Costner élesztette először újjá a Farkasokkal táncolóval, mely azóta is minden idők egyik legfontosabb amerikai filmjeként van számon tartva, de beleszállt a versenybe Clint Eastwood is a Nincs bocsánat című filmjével, Jim Jarmusch a Halott emberrel, a Coen-testvérek A félszeművel és Andrew Dominik leforgatta a valaha készült egyik legjobb western a Jesse James meggyilkolását…

Ennek a western újjáélesztő folyamatnak az előző filmekhez hasonlatosan fontos epizódját képezte a Nick Cave által írt Az ajánlat is. A legfurcsább az volt benne, hogy a western a legamerikaiasabb filmes műfaj és mégis a kétezres évek egyik úttörő alkotása egy ausztrál darab lett.

A film egy harcjelenettel indult, melyben rommá lőnek egy fakalyibát, melybe egy banda fészkelte be magát. Mikor a két túlélő testvért elfogják a helyi rendőrfőnök egy ajánlatot ad az idősebbiknek, miszerint ha kézre keríti bátyjukat, akkor a kisebbik fivér megmenekül. A főszereplőnek nincs választása és útra kel, de nem könnyű megtalálnia a fivérét, aki a helyiek szemében kísértetnek vagy a két lábon járó ördögnek tűnik, és ott bujkál, ahová még az őslakosok sem mernek belépni.

Az ajánlat az egyik legkegyetlenebb és legelgondolkodtatóbb western, amit valaha készítettek. Az amerikai tájak helyét tökéletesen váltja fel a végtelen és fehéren izzó ausztrál sivatag, melyben a poros, leégett, izzadt és rongyos vándorok úgy kóborolnak, mintha maga lenne a pokol. A fényképezése ennek ellenére gyönyörű, kitartott képeiben a naplementék és a távolságok úgy jelennek meg mint egy festményen. Ehhez a környezethez passzolnak a lassú dialógusok, melyek leginkább filozófia fejtegetésekből állnak és szépségük jól ellenpontozza a cselekmény véres kegyetlenségét. Minden megszólalásból süt Nick Cave búskomor bölcsessége és poétikus hajlama és ez mind hozzáad ahhoz, hogy olybá tűnik a főszereplő, bátyja személyében, egy élő Luciferrel találkozik a fortyogó sivatag kellős közepén, aki üldögél egy sziklán és nézi a naplementét, elmélkedik az élet nagy kérdésein, de előbb-utóbb tudjuk, hogy akcióba lendül és akkor a pusztulás árját húzza maga után.

Nick Cave ezen remekműve után hallgatott egy ideig, majd 2009-ben jelent meg a Bunny Munro halála című regénye és nem sokkal később újabb forgatókönyvet írt Fékezhetetlen címmel. Közben zenél és ír és minden egyes újabb tollvonásával megszilárdítja helyét nemcsak a zene, de az irodalom és filmművészet nagyjai közt is.