Az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézetében új terápiás és diagnosztikus részleget nyitottak meg szeptember 16-án. Az egység a Dél-magyarországi régióban hiánypótló radioizotópos kezelésekre alkalmas. Ebből az alkalomból beszélgettünk Prof. Dr. Pávics Lászlóval, az intézet vezetőjével.

Hogy milyen lehetőségei lesznek ezentúl Szegeden a gyógyulni vágyó pácienseknek, az új, mintegy 600 négyzetméteres részlegnek köszönhetően, milyen további és új vizsgálatokat vehetnek igénybe, ezt is megtudhatják, ha meghallgatják az interjút.

A pénteki eseményt két tudományos előadással kötötték össze, szigorúan hasznossági szempontok figyelembevételével, elsősorban a beutaló orvosok és a felhasználók számára. Az előadók között volt a bonni egyetem volt professzora, aki a korszerű terápiás lehetőségekről beszélt, valamint annak a hazai cégnek a vezető mérnöke, akik szállították a komplex diagnosztikai berendezést. Az ő előadása arról szólt, hogy milyen képi diagnosztikai eszközöket lehet használni ezzel az új eszközzel, ennek milyen előnyei vannak, hogyan lehet ezeket a leghatékonyabban kihasználni. Az érdeklődők hallhattak a cég ezzel kapcsolatos rövid-, és hosszútávú terveiről, a fejlesztési lehetőségekről is.

A projekt Európai Uniós támogatásból valósult meg. 3 különböző uniós projektnek volt része abban, hogy mindez a nagy, 1,2 milliárd forint értékű beruházás valósággá váljon Szegeden, és ahogy arra a professzor az interjú során is utalt, ezáltal új, regionálisan központi részleg jöhessen létre Szeged városában, hiszen eddig egyes ellátások kapcsán a betegeknek nem ritkán Bukarestbe kellett utazniuk. Tehát ez a részleg nem csak regionális szinten kuriózum, hanem országosan is egyedülálló.

Ez a beruházás nem csak fejlesztés, hanem valódi újdonság, azonban a korábbi szolgáltatások sem állnak le, nem is állhatnának.  A korábban végzett ambuláns kezelések mellett lehetővé válik a nagy aktivitású radioaktív készítmények alkalmazása is. Ezek a páciensek bizonyos időt a részlegen töltenek, mígnem a környezetükben tapasztalható sugárzás mértéke lehetővé fogja tenni a hazaengedésüket. Az új részleg évente három-négyszáz terápia elvégzésére ad lehetőséget

Mindenképpen örvendetes tehát az, hogy ezzel a beruházással a város egészségügyi központi szerepe tovább növekszik. Akár regionálisan, akár tágabb perspektívából szemlélve. Ez pedig nem csak a kórhznak kiváló, hanem az Orvostudományi Karnak, a magyar orvosképzésnek is.