A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 2016. szeptember 16-án, pénteken tartotta a 61. Consilium Trimestre tudományos rendezvényét. A tudományos ülés témája a szakmai trendek és célok voltak. Az interjút Vojnics Réka készítette Dr. Németh Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetőjével.

„Lassan haladok, de sohasem hátrafelé” Abraham Lincoln

Vojnics Réka: Ennek a konferenciának üzenet értéke van, hiszen az ország különböző pontjáról érkeztek tanszékvezetők. Rendkívül fontos az összefogás és a kapcsolatépítés. A gyakorlatban mennyire valósul meg az információ átadás?

Dr. Németh Gábor:  Abszolút mértékben, de nem csak az információ áramlás, hiszen mi tanszékvezetők személyesen találkozgatunk egymással. De az hogy itt nagyobb hallgatóság előtt mondják el mindenki, hogy mi folyik az intézményükben. De közöttünk nem csak információ átadásról beszélhetünk, hanem egymás képzéséről is.

V. R.: Milyen új tevékenységek és eljárások történhetnek a közeljövőben, amik a klinikát érinthetik?

N. G.: Amit azt előadásomban is elmondtam, a mélyen infiltráló endometriosik műtéti kezelését szeretnénk bevezetni. Ez egy komplikált műtét, sebész, urológus és nőgyógyász közreműködésével. Szeretnénk előrébb lépni az onkológiai kezelésekben, valamint bővíteni az endoszkópos műtéti repertoárunkat.

V. R.: Mikre lehetnek a leginkább büszkék a szülészeti-és nőgyógyászati klinikán?

N. G.: Méltán lehetünk büszkék arra a csapatra, akikkel dolgozom, akiket nem beosztottnak, hanem kollegáknak tekinthetek. Mindenki egyfelé húz, mindenki egyet akar és így sokkal könnyebb mindent megvalósítani. Ha műtéti eljárásokra gondolunk akkor az utoneurológiai, valamint az onkológiai sebészet vezető pozícióban van itt a környéken.

Úgy  gondolom, hogy olyan műtéteket végzünk, amit országos szinten is jobban, mint bárhol máshol. Másrészt a tudományos munkánkra is méltán lehetünk büszkék, hiszen a habilitálás és PhD-tudományos fokozatok száma igen magas a klinikán.

V. R.:  Szembesülnek-e nap, mint nap kihívásokkal, problémákkal, s ha igen akkor mit tesznek az ügy érdekében? Például kevés férőhely, pénzhiány?

N. G.: A pénzhiány a legnagyobb probléma, mert ahhoz, hogy minőségi betegellátást tudjunk végezni, ahhoz mindenek előtt jó eszközök kellenének. Próbálunk alapítványoktól támogatást kérni, bár sokszor nem is kell, mert kérés nélkül támogatnak. Uniós pályázatokon veszünk részt, és ezekkel igyekszünk előre lépni.

V. R.: Ön egy Abraham Lincoln idézettel kezdte az előadását „Lassan haladok, de sohasem hátrafelé”, tekinthetjük ezt az Ön és a klinika alapelvének?

N. G.: Azt gondolom, hogy igen. Nem szabad sokat vállalni, szép lassan lépésekkel kell csak haladni és akkor meglesz az eredménye. Nem kell többet vállalni, mint amire képesek vagyunk, mert előbb utóbb az ember hitét veszti. De ha olyan célokat tűzünk ki, amelyek erőfeszítésre késztetnek bennünket, de megoldjuk, akkor az viszi előrébb a munkánkat.

A teljes riport itt hallható: