Ez itt a Clio Üzenetei, a Panda Rádió történelmi magazinja Képiró Ágnessel és Boros Tamással. Hetente jelentkezünk történelmi tényekkel, érdekességekkel.

Miért is ez a műsor címe?

Clio a görög mitológiában volt a kilenc görög múzsa egyike. Ő volt a történetírásnak a múzsája. Gyakran ábrázolták táblácskákkal vagy papirusztekerccsel és magának a nevének a jelentése is elbeszélő vagy a dicsőség hírnöke, tehát már tükrözi a történettudományhoz való kapcsolódását. Az “üzenetei” szóval pedig azt próbáltuk jelezni, hogy a történelemnek lehet tanulsága a 21. században is, 2016 -ra is nyújthat valamit. A történelem nem egészen az, mint aminek sokan gondolják, hogy le kell ülni, be kell magolni, hogy mikor volt az első pun háború és azt le tudjuk végig, hanem igenis a történelem szépségei is lehetnek ebben.

Mi is a történelem?

Tulajdonképpen folyamatosan azt tanuljuk és tapasztaljuk, hogy mi a történelem. A történelem egy folyamat, egy tudomány, a múltnak a tudománya és valójában számunkra az a legfontosabb, hogy olyan jelenségeket ismerjünk meg a múltból, amelyek kihatásra vannak a jelenünkre és alakíthatják a jövőnket. Ezen kívül fontos az is, hogy beszéljünk a történelemről, mint akár a tegnap történése az egyén esetében vagy ezt az egyéni történést belehelyezhessük egy köztörténeti folyamatba és ha már folyamatban gondolkodunk, akkor lássuk egymás mellett azt, hogy hogyan hatott az egyik folyamat a másikra, hogyan zajlott a hazai történelem és amikor zajlott, milyen folyamatok történtek nemzetközi téren. Fontos az is, hogy az egyén illetve a köz összekapcsolódását meg tudjuk nézni, illetve azt, hogy mit mutat, mit üzen nekünk 21. századi embereknek a történelem egy-egy eseménye, történése.

A Clio Üzenetei című történelmi műsornak ez egy bevezető adása Képiró Ágnessel és Boros Tamással.

A további műsorokban egy-egy aktualitásnak járunk utána kicsit mélyebben, közelebb hozva a történést és az embert a hallgatókhoz. Ezekben az egy órákban nem csak a történelemkönyvek lapjairól történik felolvasás, hanem annál sokkal többet tudhatnak meg szakértőktől. Hallgassák meg a Clio Üzenetei első adását!